Nederlandse techno op 5 Days Off

Dj’s houden Nederlandse eer hoog

Tekst: Claire van der Hall. Foto's: Marije van Woerden ,

De internationale en nationale crème de la crème van de elektronische muziek staat tijdens 5 Days Off in de grote zalen aan het Leidseplein. In de Melkweg staat de vrijdag van dit stadsfestival in het teken van Nederlandse techno. 3VOOR12/Amsterdam doet verslag van een Hollandse avond.

Dj’s houden Nederlandse eer hoog

Op dag drie van 5 Days Off staan in de Melkweg alleen Nederlandse dj’s en producers aan de knopen. Lauhaus,  de helft van Polder, staat een bijna lege zaal op te warmen terwijl Tom Trago het publiek de kleine zaal intrekt. Zijn CD Voyage Direct is genomineerd voor de 3VOOR12Award en zijn warme muziek is een mooie opener voor de avond. De dansbare mix schuift tussen house en disco. Om het acclimatiserende publiek op te zwepen pakt Trago zelf de microfoon en roept dingen als “gaan we nog een keer!” en “applaus voor jezelf”, alsof de Melkweg op de kermis staat. Jammer, want de volwassen set is opzwepend genoeg.

In de Max staat Anton Pieëte met zijn baard achter de draaitafels. Zijn set is het tegenovergestelde van de set van Trago. Hoorde je bij de eerste nog vocals en samples, bij Pieëte kon het stampen op de loops beginnen. Het publiek is er gek op, de Max is hier op zijn drukste punt van heel de avond.

Als hij het stokje overdraagt aan de twee Amsterdamse technogiganten Bart Skils en 2000andOne ontvolkt de zaal een beetje. Dit zal aan de dj’s niet hebben gelegen, maar aan jong talent Pitto in de andere zaal. Bart Skils en 2000andOne samen achter de deks levert goede techno op, maar spannend wil het niet worden. Zou het vooraf bedacht zijn om de eigenzinnige producers en dj’s van dit moment in de Kleine Zaal te programmeren en de grote, het-kan-met-hen-eigenlijk-niet-mis-gaan acts in de Max?

Olene Kadar is niet alleen een bijzondere act om te horen, maar ook om te zien. Dankbaar dat hij niet met vinyl draait stampt hij achter de deks met zijn arm in de lucht, terwijl zijn lange haren achter hem wapperen. Het is een goede set en mooie muziek wat hij draait, maar met zijn optreden op het Utrechtse Source in het achterhoofd bereikt hij niet die extase van toen.

Het muzikale hoogtepunt van de avond wordt bereikt bij Joris Voorn. Vorig jaar was hij de Nederlander met de hoogste notering (35) in de Resident Advisors Best DJ Top 100. Terwijl de acts in de Max eigenlijk de hele avond op safe spelen, durft hij wat harder te gaan en is het tijd voor de handjes in de lucht. Zijn set houdt  hij van begin tot eind spannend en hij werkt naar steeds hardere en bevredigendere climaxen toe. Vlak voor het einde wordt nog even polshoogte genomen in de Oude Zaal waar Crackhouse ABC  zijn laatste toontjes draait. Crackhouse bestaat uit Aron Friedman, Brent Roosendaal en Carlos Valdes. Voor hen is het een thuiswedstrijd, en de trouwste fans blijven dansen tot ze écht naar huis moeten.

Crackhouse maakte speciaal voor deze avond onderstaand filmpje.

Active content active-x removed

Gezien: 5 Days Off,
Melkweg, 17 juli 2009