De zomer van... The Woodwards

"Geloof het of niet, maar ik heb nog nooit zonnebrand gebruikt"

Redactie 3VOOR12/Amsterdam ,

De zomer is in aantocht: tijd voor terrashangen, zandhappen en festivals. 3VOOR12/Amsterdam vraagt aan de leukste Amsterdamse artiesten waar zij deze zomer te vinden zijn en waar ze in de zomer zoal naar luisteren. The Woodwards heeft speciale herinneringen aan MC Hammer en drinkt het liefst campari soda.

"Geloof het of niet, maar ik heb nog nooit zonnebrand gebruikt"

 • Waar ben je deze zomer veel te vinden? Waarom juist daar?

Deze zomer ben ik te vinden in mijn studio, waar ik dag en nacht werk voor drie exposities (München, Trento en Amsterdam). Al het extra daglicht is een pré om te schilderen.

 • Ik ga op vakantie en ik neem mee?

Mijn vriendin Signe (Tollefsen) en haar moeder nemen me mee naar een plaatsje in Frankrijk. Ze lieten het zien op de kaart en het schijnt heel mooi te zijn. Ik zat alleen niet op te letten dus ik weet niet meer hoe het heet. Maar ik ben in heel goed gezelschap en ze kunnen me echt overal mee naar toe nemen waar ze maar willen.

 • Wat moet een Amsterdammer zeker doen deze zomer? Waarom?

Iedere Amsterdammer had op 19 juli in het Vondelpark moeten zijn om onder andere Lucky Fonz III en The Woodwards te zien.

 • Wat vind je de slechtste zomerhit ooit en waarom?

Ooit? Another One Bites The Dust, was dat in 1981? Ik denk MC Hammer. Ik zat in mijn eerste appartement in New York, op 108th Street. Dat nummer werd dag en nacht op volle sterkte gedraaid, vooral in de bodega beneden mij. Ik kon niet naar beneden gaan om te klagen want ze zouden m’n keel hebben doorgesneden. Maar het ging de hele zomer lang aan één stuk door.

 • Welk eigen nummer draagt wat jou betreft het meest jouw zomergevoel uit en waarom?

The Wood, want het gaat over “Wood” in The Woodwards, snap je?

 • Wat is je favoriete zomerdrank?

Ik heb campari met een beetje soda weer ontdekt.

 • Wat is je mooiste zomeranekdote?

Vanochtend beschreef ik een geweldig zomerverhaal aan een vriend van mij. Het gaat over Taylor Meade, één van de sterren van Andy Warhol en een groot dichter en belangrijke figuur in New York. Het gebeurde op een strandfeestje op Long Island waar veel sterren aanwezig waren. Het thema was beatnik, en iedereen las beatpoëzie.
Ik was met een vriend op het feestje, Mark. Hij was het type blauwe ogen-blond haar, breedgebouwd, gespierd, jong en zonder t-shirt . Hij was 100 % hetero en op zoek naar aandacht van het hippe publiek.
Toen Taylor Meade verscheen, was iedereen in alle staten, want hij was het meest beatnik van allemaal. Taylor beklom het podium en scande langdurig het publiek. Je kon een speld horen vallen. Uiteindelijk viel zijn blik op Mark. Hij staarde Mark lang genoeg aan totdat deze begon te blozen, wees naar hem en riep: Jij! Jij hebt me verkracht! Dit was ook de titel van een gedicht dat hij op het punt stond om voor te dragen. Terwijl zijn blik op Mark bleef rusten, zei hij het gedicht op waarin een verkrachting beeldend werd beschreven. Tegen de tijd dat Taylor halverwege het gedicht was, bloosde Mark totdat hij de kleur van een aardbei had. Ik denk dat het de beste sex was die ze beiden ooit hebben gehad.

 • Welk album wil jij de hele zomer wel draaien?

Alles van Al Green, zoals iedere zomer.

 • Welke zomerhit vond je stiekem best leuk? Waarom?

Another One Bites The Dust van MC Hammer (denk ik), de reden staat hierboven.

 • Wat is volgens jou het beste Amsterdamse stadsstrand, en waarom juist deze?

Als je bij mij de straat uit loopt, kom je bij een strandje met een klein reuzenrad. Het reuzenrad is weg maar het strandje is er nog steeds. Het lijkt een beetje eenzaam zonder het reuzenrad en de hippies maar het is nog steeds leuk.

 • Wat is je favoriete vakantieland?

Ik heb door een aantal jungles gereisd, de laatste keer was in Nieuw-Guinea. Ik denk dat dat mijn favoriete vakantiebestemming is omdat dat het verste is dat ik ooit ben geweest. Dat is voor mij ook het doel als ik reis: om zover mogelijk van huis vandaan te zijn.

 • Welke factor gebruik je?

Geloof het of niet, maar ik heb nog nooit zonnebrand gebruikt. Een enkele keer heb ik daar spijt van gehad, maar niet vaak. In de hooglanden van West Papua kreeg ik een keer een rare brandwond van straling of iets dergelijks, dat was intens! Maar over het algemeen kan ik heel goed tegen de zon. Al vanaf dat ik klein was, word ik razendsnel bruin.