De zomer van... Anne Roos Rosa de Carvalho

"Gewone teenslippers vind ik eigenlijk al te saai, ik doe niet aan casual"

Redactie 3VOOR12/Amsterdam ,

De zomer is in aantocht: tijd voor terrashangen, zandhappen en festivals. 3VOOR12/Amsterdam vraagt aan de leukste Amsterdamse artiesten waar zij deze zomer te vinden zijn en waar ze in de zomer zoal naar luisteren. Anne Roos Rosa de Carvalho vaart het liefst met een bootje door de grachten om zo Amsterdam te zien zoals het ooit bedoeld was.

"Gewone teenslippers vind ik eigenlijk al te saai, ik doe niet aan casual"

 • Waar ben je deze zomer veel te vinden en waarom juist daar?

Ik ga deze zomer naar Berlijn omdat het een heel inspirerende stad is. Je vindt er een vreemde vermenging van een door de geschiedenis ‘gewonde’ stad met een bruisend cultureel leven en hele creatieve uitgaansmogelijkheden.

 • Ik ga op vakantie en neem mee?

Eén van de redenen om gitaar te leren spelen, is dat een piano niet zomaar even in je koffer past.  Je kunt hem alleen meenemen als je bereid bent een 40 kilo wegend object in een tas groter dan jijzelf  door de douane heen te lullen, waarna hij in een ruim met andere koffers wordt gesmeten en er vast ook nog iemand op gaat zitten.

 • Wat moet een Amsterdammer zeker doen deze zomer? Waarom?

Varen. Als je zelf geen boot hebt, vaar mee in het bootje van vrienden. En als je die niet hebt, maak nieuwe vrienden die wel een boot hebben. Je ziet opeens het totaalplaatje, de huizen zijn compleet met stoep, straat en bomen.  Dan natuurlijk doorvaren naar het IJ waar je donders goed moet uitkijken voor de grotere vaart. Ik heb zelf geen bootje. Wanneer mensen met een boot dit lezen en vrienden van mij willen worden, sta ik daar voor open.

 • Wat vind je de slechtste zomerhit ooit en waarom?

Toppertje van Tropical Danny en Guillermo. De grap was even leuk, maar werd vervolgens zo uitgebuit dat alle humor er vanaf was. En toen ik het een keer op volle sterkte over een kermis hoorde schallen, werd ik fysiek onpasselijk.

 • Welk eigen nummer draag wat jou betreft het meeste jouw zomergevoel uit en waarom?

Zijwieltjes, omdat je in de zomer sneller in de verleiding komt te nachtbraken en de zon komt zo vroeg op dat je hem dan vaak al tegenkomt voordat je in bed ligt.

 • Lekker op vakantie in de zomer of touren met de band?

Voor de Grote Prijs van Nederland heb ik me twee maanden heel hard voorbereid door veel te repeteren en veel op te treden. Daarom heb ik me voorgenomen het in juli wat rustiger aan te doen. Van de vrijgekomen ruimte wil ik gebruik maken door nieuwe nummers te schrijven. In augustus ben ik op vakantie en in september heb ik onder andere een optreden bij een theaterfestival dat ik goed wil voorbereiden.

 • Spelen in clubs of op festivals?

Afgelopen weken stond ik op het Damoclash festival, op de stadsspelen en in het voorprogramma van de Kift. Maar als ik moet kiezen, geniet een club of kroeg uiteindelijk wel mijn voorkeur. Je kan dan meer je eigen ruimte pakken en er een wat breder optreden van maken.

 • Wat is jouw favoriete zomerdrankje?

Overdag een frozen cappuccino gemaakt door Hamid in de Coffee Company op het Waterlooplein. ’s Avonds blijft een doodgewoon biertje het hele jaar door de beste optie.

 • Wat is het beste Amsterdamse terras?

 Café Orloff naast mijn huis heeft één van de allermooiste zomerterrassen en lekker eten. Door de omgeving en de parasols van drie cafés op een rij krijg je bijna het gevoel dat je ergens in Zuid Frankrijk of aan een Italiaans meer zit. Op mooie dagen kom ik dan ook soms mijn eigen straat niet uit.
Verder is Café Krom al jaren mijn stamkroeg. Dit is een Hollands café op zijn best. Er is een klein terrasje met houten bankjes waar je heerlijk kunt zitten en je vergapen aan de drukke stroom mensen in de Utrechtsestraat.

 • Wat is je mooiste zomer anekdote?

Toen ik ooit als achttienjarige op interrail was, liep ik opeens in de vrije natuur een vreemde groep mensen tegen het lijf. We waren in de Serra de Estrela, een rustig natuurgebergte in Portugal. We kwamen terecht op een minuscule natuurcamping zonder elektriciteit. We waanden ons ver van alle anderen, tot er plotseling bussen vol mensen met felgekleurde petjes arriveerden.
 Toen wij vroegen waar dit allemaal om ging, werd ons uitgelegd dat zij een sekte waren die zich bewust was van het bestaan van aliens. De sterren waren in feite de ruimteschepen van aliens. Sommige schepen waren goedaardig, zij behoorden toe aan vreedzame aliens die op missie door het heelal voeren. Andere sterren waren de schepen van slechte aliens die de aarde met foute bedoelingen wilden beïnvloeden. Het was de taak van de sekte om door middel van rituelen en diensten naar de hemel aan de slechte aliens uit te stralen dat wij goedaardig waren en geen zin hadden in hun negatieve overname.
 Dat niet alle leden van de sekte zichzelf serieus namen, bleek uit het commentaar dat uit een wc-hokje klonk de volgende ochtend: “Houston, we have a problem.”

 • Wat vind je het beste zomerfestival en waarom?

Lowlands vanwege de locatie, de diversiteit en de mogelijkheid drie dagen in een andere, besloten wereld te zijn.

 

 • Welk album wil jij de hele zomer wel draaien?

Tom Waits, Mule Variations. Deze van ironie doordrenkte plaat vindt elke keer weer zijn weg naar mijn cd-speler. Ook fijn voor tijdens de afwas.

 • Welke zomerhit vond je stiekem best leuk? Waarom?

Toppertje van Tropical Danny en Guillermo. Omdat het zo over de pijngrens gaat en je het zo lekker kan nadoen op feestjes.

 • Wat is volgens jou de beste zomeractiviteit? Waarom?

Niets doen in de zon. Als je ergens in de zon zit, bestaat er geen verveling meer. Je wordt lekker loom en hebt niet meer het gevoel enige activiteit uit te moeten voeren. De rest stopt even en dat lijkt me heel gezond.

 • Wat is je favoriete zomeroutfit? En waarom?

Een jurkje met overdag een paar mooie open sandalen en ’s avonds hoge open pumps. Gewone teenslippers vind ik eigenlijk al te saai, ik doe niet aan casual.

 

 • Wat is volgens jou het beste Amsterdamse stadsstrand en waarom juist die?

Ik snap het niet zo met die stadsstranden omdat het woord ‘strand’ een suggestie oproept die niet waargemaakt wordt: het blijft een gepimpt terras. Behalve bij Blijburg, aangezien je daar daadwerkelijk kan zwemmen en met zand en een strandtent te maken hebt. Maar ik ga toch nog altijd liever naar het ‘echte’ strand.

 • Wat is je favoriete vakantieland?

Ik wil minstens één keer per jaar naar Portugal. Dat komt doordat mijn vader daar vandaan komt en ik het ervaar als een tweede thuis. Ik mis het echt als ik er een tijd niet geweest ben. Dat is wel jammer want hierdoor reis ik niet echt veel over de rest van de wereld. Maar het is dan ook een geweldig land.

 • Welke factor gebruik je?

Factor 15 à 20. Ik zou willen dat mijn Portugese helft mij meteen heel bruin zou maken in de zomer maar jammer genoeg ben ik op dat gebied niet superrijk bedeeld.