Surya brengt leven in de brouwerij

Amsterdammer is actief in de volle breedte van de Amsterdamse hiphopscene

Tekst: Wessel Simons; foto's: Jorinde Beijerling ,

Surya; elke hiphopinsider kent hem als Neerlands beste battle-mc, die met zijn ‘punchlines’ menig opponent knock-out in de touwen hoekt. In 2009 laat hij weer van zich spreken, met een nieuwe EP, de open-mic avond ‘Breng Het’ in Club Panama en het nieuwe verzamelalbum ‘Nieuw Amsterdam’.

Amsterdammer is actief in de volle breedte van de Amsterdamse hiphopscene

Surya (24) is een geboren en getogen Amsterdammer, die al sinds 2004 aan de weg timmert als battle mc. Surya (Indiaas voor “Zonnegod”) is zijn echte naam, te danken aan zijn ouders die als hippies naar India afreisden en daar al trippend de naam bedachten. Hij regeert al jaren in het battle-circuit, waar hij de ene na de andere prijs ophaalt. Surya spreekt vrijuit over zijn nieuwe EP, de open-mic clubavond Breng Het, het verzamelalbum Nieuw Amsterdam en hij blikt terug op 2008, waarin hij het met rappartner Robian tot de finale schopt van de Grote Prijs van Nederland. Hij ontvangt me in zijn appartement in Oost en blijkt een innemende persoonlijkheid die vol overgave over zijn vak vertelt.

Battle-koning
Surya vindt in eerste instantie het maken van nummers interessanter omdat je gerichter kunt bedenken wat je wilt zeggen. Maar al gauw geeft de lol van het rappen en het op het podium staan zo’n kick dat hij voornamelijk gaat battlen. Surya: “Ik ben van de nieuwe generatie, daarvoor had je onder meer Lange Frans en Tim. Sinds ook Kimo gestopt is, heb ik de afgelopen vier jaar alles gewonnen wat er te winnen viel. De enige die in de buurt komt is Altijd Chill, maar met de overwinning van Dax en mij onlangs voor Freestyle voor de Grap staat het nu 6-5 tussen hem en mij. Bij deze.” 

Grote Prijs van Nederland
2008 is voor Surya een productief jaar geweest met leukere optredens in grotere zalen. De finale van de Grote Prijs van Nederland is een geweldige en leerzame ervaring geweest. Robian en hij waren relatief onervaren in vergelijking met de andere (halve) finalisten. Surya: “Het mooie aan de Grote Prijs is dat ik bij die paar optredens meer heb geleerd dan in de negentig optredens in vier jaar daarvoor. Er ligt meer druk op je, want er wordt een optreden van een bepaald niveau verwacht met een complete show voor een groter publiek. Onze finale hebben we destijds niet heel goed voorbereid. We hebben niet de hele show in zijn geheel geoefend en teveel gedacht dat het allemaal wel goed komt. Ik ben niet iemand die prijzen weggeeft, dus de volgende keer wil ik graag winnen. Bij deze wil ik ook MO & Brakko feliciteren met hun overwinning. Ze hebben een lekkere sound om naar te luisteren, de sound uit New York begin jaren negentig. Opmerkelijk dat een act uit Zuid-Oost heeft gewonnen, want ik heb het idee dat bij feesten in Amsterdam acts uit Zuid-Oost vaak buiten beschouwing worden gelaten”. 

Nieuw Amsterdam
Samen met Robian heeft hij het project Nieuw Amsterdam opgezet. Surya: “Het project richt zich op Amsterdamse artiesten die we goed vinden, maar die nog niet de ‘exposure’ krijgen die ze verdienen. Artiesten, die net zoals ik, nog niet in hun eentje een heel album kunnen dragen, maar die samen de ervaring, het talent en de diversiteit hebben om een heel sterk product neer te zetten. Onder meer Heistrockah, Kimo, Regga, het Escalatieteam en producer Dopaganda staan erop. Het moet uiteindelijk een album worden met ongeveer zestien nummers. Zelf heb ik voor het eerst ook enkele ‘verses’ in het Frans opgenomen, een primeurtje”. 

Nieuwe EP
Surya heeft, naast zijn studie psychologie, nog genoeg tijd om andere activiteiten te ontwikkelen. Allereerst een eigen EP, die hij in dit voorjaar wilt uitbrengen. Het worden ongeveer acht tracks van verschillende producers en met onder meer een gastrol voor MC Per.verz uit Roermond, een artiest die Surya hoog heeft zitten. Hij is het meest tevreden over het nummer Darwin’s Nachtmerrie, dat hij samen met Robian heeft geschreven en heeft ingestuurd voor de Grote Prijs van Nederland. Surya: “Het verhaal van de evolutietheorie, die we al parafraserend beeldend brengen. De ik-persoon die evolueert vanuit een eencellig beestje naar de mens, die zich steeds arroganter gaat gedragen. ‘Kijk eens wat ik allemaal heb bereikt en gedaan, ik begon als eencellige, maar heb van alles gedaan, heb steden gebouwd. Vervolgens komt de ‘peripeteia’, de ommekeer; eens in de zoveel miljoenen jaren gebeurt er op aarde een ramp. Het klimaat verandert drastisch, in ons ongeval door meteoren, en alle ver geëvolueerde wezens overleven het niet. Het is enkel het eencellige beestje op de bodem dat nog lekker doorchillt. Het is een nummer dat muzikaal en tekstueel interessant blijft en dat we op het podium heel beeldend kunnen brengen”. De EP wordt gratis via internet verspreid. 

Breng Het
Daarnaast organiseert Surya mede de hiphop clubavond Breng Het in Club Panama. Het vindt elke derde donderdag van de maand plaats en samen met Robian host hij de avond. Surya: “We hebben de vrijheid om onze avond in te vullen zoals we willen en kunnen elke mc uitnodigen. Het is non-profit; artiesten worden betaald van het entreegeld. Het is ontstaan via een jongen van Stichting Grap, die ik goed kende doordat ik bij die stichting aan veel talentenjachten heb meegedaan, en die programmeur is geworden bij Club Panama. Het is gewoon leuk om in de volle diepte en breedte met hiphop bezig te zijn”.

Amsterdam
Door deze initiatieven wordt Amsterdam ook weer op een andere manier op de kaart gezet. Surya: “Amsterdam heeft een tijdje bekend gestaan door acts met een gelikte geproduceerde sound. Er is in Amsterdam een hele nieuwe scene van artiesten die hongerig zijn, die echt talent hebben en ook heel divers zijn in hun kunnen. Met ‘Breng Het’ willen we pushen dat er weer een beetje leven in de brouwerij komt, want we zijn toch de hoofdstad. Deze stad zonder open-mic feest, dat kan gewoon niet; er lopen zoveel mensen rond die willen en kunnen rappen, het zou heel erg zonde zijn als daar geen platform voor was.” Naast ‘Breng Het’ is er eens in de twee weken in de Winston de open mic avond ‘Life On The Low’, waar lange tijd open-mic avonden werden georganiseerd. Surya is trots op Amsterdam als de stad waar altijd veel dingen mogelijk zijn geweest: “Ik blijf een rapper, dus ik moet soms de naam Amsterdam door mijn teksten schreeuwen. Hoewel het geen kernthema in mijn nummers is, ben ik hier opgegroeid en heb ik dingen meegemaakt die je niet in Lutjebroek of Urk meemaakt. Dus in die zin vormt het je zeker. Amsterdam is een entiteit, is in veel liedjes bezongen en dat is niet voor niets”. 

Jaco
In Amsterdam Oost leeft de hiphop, mede door de aanwezigheid van jongerencentrum Jaco. Surya: “Daar heb ik veel aan te danken. Ik denk dat zeventig procent van alle freestylers hier oefent. Flexican en Controverse, van Flinke Namen, zijn hier de huisengineers. Je hebt een heel goede studio en zijstudio’s, een podium, waar je optredens kunt oefenen. Het mooie is dat iedereen hier kan binnenlopen, heel laagdrempelig”.

Komende donderdag speelt Surya samen met Robian als De Delegatie op de Club 3VOOR12/Amsterdam hiphop-editie in Bitterzoet, met daarnaast Diggy Dex, M.O. & Brakko en dj Danny de Funk.