Hoe is het met... ? Matik

“Druk met het nieuwe album!”

Tekst: Jasper van Bochove ,

In het kader van de rubriek “Hoe is het met... ?” spraken we met Niels Geurs van Matik (beats and synths). Sinds de start in 2006 is de band flink in de prijzen gevallen en er is veel gespeeld, maar moet hun debuutalbum nog altijd uitkomen.

“Druk met het nieuwe album!”

In het kader van de rubriek “Hoe is het met... ?” spraken we met Niels Geurs van Matik (beats and synths). Sinds de start in 2006 is de band flink in de prijzen gevallen en er is veel gespeeld, maar moet hun debuutalbum nog altijd uitkomen.

Hoe is het met
Matik? “Goed! We hebben net ons album af dat ergens in maart, april moet uitkomen”.

De release is dus nog niet helemaal rond?
“Nee, we zijn nog in overleg over een geschikte datum. In maart komen al veel albums uit van andere bands, dus wellicht wordt het toch april. We zijn ook ons aan het voorbereiden voor de promotie rondom het album en zijn samen met onze nieuwe boeker aan het kijken naar een tournee. Er komt in ieder geval een releaseparty in Amsterdam, we zijn nog aan het kijken waar precies.”


Jullie hebben sinds 2006 al veel prijzen gewonnen, zoals de Amsterdamse Popprijs
voor beste band, de Gouden Kabouter Award en uiteraard de Grote Prijs in 2007. Heeft dat effect gehad? “Ja en nee, het is net wat je ervan verwacht. Maar uiteindelijk gaat het om je muziek. Zo’n prijs genereert natuurlijk wel publiciteit en wat erkenning, maar uiteindelijk moet je het toch echt zelf doen!”

Hoe kijken jullie eigenlijk aan tegen de mogelijkheden voor een band om door te breken in de huidige muziekmarkt? “Tja, het wordt steeds lastiger en wij vragen ons natuurlijk ook wel af of mensen überhaupt nog voor muziekdragers willen betalen. Wij zijn goed aan het kijken waar we op gaan inzetten, digitaal lijkt ons in ieder geval een stuk interessanter dan de mogelijkheden van de cd. Verder blijft veel optreden, publiciteit en airplay op bijvoorbeeld radio 3 overdag natuurlijk erg belangrijk. Dan moet er wel een geschikte single zijn, kijk maar naar het succes van Alain Clark. Vier of vijf singles van zijn album werden op de radio gedraaid, bijna ongekend voor een ‘Nederlandse’ debuut cd!”.

W
elke muzikale ontwikkeling heeft Matik sinds jullie de start in 2006 doorgemaakt? “We zijn als band vanuit de elektronische kant gestart dus met een drumcomputer, keyboards aangevuld met bas en gitaar. Later kwam er een drummer bij en hebben we een steeds organischer en akoestischer geluid gekregen. Ook zijn we steeds meer songgerichte nummers gaan schrijven”.

Hoe zou je het album willen omschrijven in een aantal kernwoorden? “Volwassen, energiek, verrassend en muzikaal”.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
“We zijn natuurlijk nu druk met de voorbereidingen van ons nieuwe album. Verder willen we vooral lekker veel spelen en lol blijven hebben met muziek maken. Dat is eigenlijk het belangrijkste voor ons!”