Hiphopeditie radio Mortale

De randjes van hiphop doorzocht

Verslag: Erwin Bromlewe ,

Elke derde donderdag van de maand is een gezamenlijke uitzending van Radio Mortale en 3VOOR12/Amsterdam. Preluderend op onze clubavond van donderdag 29 januari 2009 heeft nederhop de boventoon gevoerd in de januari-editie.

De randjes van hiphop doorzocht

Elke derde donderdag van de maand is een gezamenlijke uitzending van Radio Mortale en 3VOOR12/Amsterdam. Christiaan Walraven (Mortale) nodigt een redacteur uit om de uitzending mede te presenteren. Deze maand een thema-uitzending nederhop, als prelude op de clubavond van 3VOOR12/Amsterdam, 29 januari 2009 in de Bitterzoet.

 

De uitzending trapt af met wat klassieke hiphop. Zo komt Extince met Kaal Of Kammen voorbij, en wordt gebounced op M.O. & Brakko’s Staat & De Straat. De zware beats van dat nummer gecombineerd met de dope flows maken van Staat & De Straat een echte klassieker. M.O. & Brakko hebben recent de Grote Prijs Van Nederland gewonnen en zullen op de clubavond optreden.

 

Na de basishiphop wordt ruimte gemaakt voor de meer tekstueel excellerende nederhop. Manu krijgt ruimte om iets Van Het Hart te rijmen, Blaxtar wordt poëtisch op Schrijf In en Surya & Robian beschrijven in Darwin’s Nachtmerrie hoe de mens van eencellige is ontwikkeld tot een intelligent wezen. Dit originele tekstonderwerp en scherp verwoorde stukje geschiedenis is kenmerkend voor de kwaliteiten van Surya & Robian. Geïnteresseerden kunnen op de clubavond meer horen.

 

Tot slot wordt nog aandacht besteed aan de bijzondere muziek binnen hiphop. Van de Nijmeegse formatie wordt Croy gedraaid, K-oz Collective speelt jazz en rapt over Porno en Diggy Dex betuigt Dezelfde Spijt. Dat nummer wordt gekenmerkt door een sample van Edith Piaff, een in nederhop niet dagelijks te beluisteren zangeres. Ook Diggy Dex zal op de clubavond verschijnen.

 

En zo kunnen in een uur tijd de randen van het hiphop te horen zijn. Van basishiphop waar lekker gebounced op kan worden, via tekstueel vernuft naar muzikale, creatieve uitspattingen. Om de uitzending met een uitroepteken af te sluiten wordt de Vieze Meid-versie uit de Amsterdamse Sessies van Kiddo Cee gespeeld. Na zo’n nummer valt ook niet veel meer te zeggen.