Feest in de Melkweg tijdens Rauw

Een jubileum met een gouden randje

Tekst: Thomas Bruining, Foto's: Arne Coomans ,

Joost van Bellen viert zijn 25-jarig dj jubileum in de Melkweg met danseressen, een IJslandse electro-band en een ruim vijf uur durende monsterset.

Een jubileum met een gouden randje

Eigenlijk zou dit een heel kort artikel moeten zijn. Want ja, wat kun je zeggen als je de namen Joost van Bellen, Mr Wix en Wannabe a Star op het affiche ziet staan? Het wordt een goede avond. En als je dan leest dat Van Bellen tijdens Rauw in de Melkweg zijn 25-jarig dj jubileum viert is het wel duidelijk dat het een bijzondere avond wordt. Maar goed, wat valt er nog te schrijven over de man die al 25 jaar de ongekroonde koning van het Nederlandse nachtleven is? De man die zijn uit Engeland geïmporteerde houseplaten al draaide toen ik nog niet eens wist wat muziek was. De man die met zijn feestonderneming Meubelstukken als ondernemer succesvol is en als dj nog steeds weet hoe hij een volle Melkweg naar een hoogtepunt stuwt. De man die op de ambulancebroeders na de Amsterdammer van het Jaar 2008 werd.

Deze editie van Rauw is niet alleen de kick-off van een jaar feest rond het jubileum van de dj maar ook nog eens de verjaardag van de zelfbenoemde Disco Dinosauriër. Van Bellen is dan ook het overduidelijke middelpunt, met een ruim 5-uur durende monsterset in de grote zaal. Een afwisselende en verrassende set zoals alleen Van Bellen dat kan en waarmee hij het publiek tot en met het laatste nummer weet te boeien. Een set die slechts onderbroken wordt door een band die laat zien dat IJsland op muzikaal gebied nog lang niet failliet is. Steed Lord, een vierkoppige electro-band uit Reykjavik, houdt tijdens een korte pauze van Van Bellen
het publiek met een knallende live-show meer dan warm. Met een overdonderende act laten ze zien dat ze niet alleen door het leven gaan als Beste Geklede Band (zo ontwierpen ze kleren voor H&M) maar op het podium ook een ontzettend goede electro/house/disco show weten neer te zetten.

Ook in de kleine zaal is het feest, met Little Sexmachine. Dj’s Wannabe a Star en Mr Wix doen al een tijdje mee en zetten met hun vernieuwende sets het publiek aan het dansen. Eén van de hoogtepunten van avond is de show van het Zuid Afrikaanse duo Sweat.X, waar we met hun mix van hiphop/electro/booty funk nog veel van gaan horen. Omdat het feest niet helemaal uitverkocht is, gaat het hier niet altijd zo los als in de grote zaal, waar Van Bellen met zijn snor en een dozijn strakke danseressen de show steelt. Toch mag dit de pret niet drukken. Rauw wis een waardige aftrap van 'The Great Rock & Rave Circus', zoals Van Bellen de jubileumtoer noemt waarmee hij in 2009 door het land trekt.

"Een bruisend nachtleven is het visitekaartje voor je stad", zei Van Bellen vorige week in het Parool. Rauw is zo’n visitekaartje. Met een gouden randje.

Gezien: Rauw, Joost van Bellen solo

Melkweg 11 januari 2009