Amsterdam krijgt in 2011 nieuw poppodium

Ziggo Dome biedt plaats aan 15.600 bezoekers

Amsterdam krijgt er begin 2011 een concerthal bij. De bouw van het zogeheten Ziggo Dome begint dit voorjaar tegenover de ingang van de Amsterdam ArenA.

Ziggo Dome biedt plaats aan 15.600 bezoekers

Amsterdam krijgt er begin 2011 een concerthal bij. De bouw van het zogeheten Ziggo Dome begint dit voorjaar tegenover de ingang van de Amsterdam ArenA. Dat meldt de nieuwssite NU.nl.

In de muziektempel, die plek biedt aan 15.600 bezoekers, moeten grote artiesten als Lenny Kravitz, Beyoncé, U2 en Guus Meeuwis het podium betreden. Dat maakten iniatiefnemer Black Box Real Estate BV en exploitant AMDE BV woensdag bekend.

De bouwkosten voor de concerthal bedragen 60 miljoen euro. AMDE BV hoopt al gauw te kunnen groeien van zo'n 65 evenementen in het eerste jaar naar honderd na vijf jaar. De Ziggo Dome, vernoemd naar de gelijknamige landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten, moet jaarlijks 700.000 tot 1 miljoen bezoekers trekken.

De Ziggo Dome is er in de eerste plaats voor versterkte muziek. "We doen daarom geen concessies aan de akoestiek, de zichtlijnen en het comfort'', zei Erik Molenaar, commercieel directeur van Black Box Real Estate BV. De concerthal ziet er uit als een zwarte doos van 90 meter bij 90 meter en heeft een hoogte van 30 meter.

De zaal heeft een akoestisch plafond, meer dan 50.000 ledlampjes aan de buitenzijde van het pand en een dak waar in totaal 100 ton aan materiaal kan worden opgehangen. Benthem Crouwel Architecten heeft zich aan de bouw van de Ziggo Dome verbonden.

Live Nation, waar Mojo Concerts onderdeel van uitmaakt, heeft als eerste een contract getekend met de Ziggo Dome om er grote concerten te organiseren. Volgens Danny Damman, commercieel directeur van exploitant AMDE BV, gaan veel artiesten tegenwoordig terug naar kleinere concerthallen.

"In Amerika heb je het dan over zalen voor twaalfduizend tot 18.000 toeschouwers. We hopen dat zij hun tournee afstemmen op een locatie als deze.'' Behalve concerten zou de muziektempel in de toekomst ook plek moeten bieden aan evenementen als Holiday on Ice, een indoor voetbaltoernooi of grootschalige congressen.