Amsterdam Klezmer Band viert het leven in Paradiso

Cd-presentatie nieuw album Zaraza is een familieaangelegenheid

Tekst: Astrid Engelen, foto's: Wieke Bonnier ,

Aanstekelijk. Dat betekent Zaraza in het Slavisch. Zaraza staat synoniem voor de Amsterdam Klezmer Band, die elke bruiloft, kroeg, festivaltent of club kan aansteken met zijn enthousiasme. Wordt Paradiso aangestoken door het feestvirus?

Cd-presentatie nieuw album Zaraza is een familieaangelegenheid

Na de release van Zaraza in Oostenrijk en Duitsland is Nederland nu ook aan de beurt. Het nieuwe album van de Amsterdam Klezmer Band is nu verkrijgbaar. Tijdens de releaseparty in Paradiso worden bijna alleen maar nieuwe stukken gespeeld. Bij het horen van de eerste paar nummers staat het publiek er nog wat tam bij. Om de stemming er in te brengen speelt het klezmercollectief haar Jiddische rap A Chassid In Amsterdam (“Oi, ik voel me goed!”). Het heeft resultaat, want hierna komen de bezoekers pas echt in beweging. 
Zanger en saxofonist Job Chajes richtte de band in 1996 op. “Als je je goed voelt, vier je het leven.” Vanavond viert de band het leven in hun ‘favoriete tent’ Paradiso. De band heeft al vaker in de Mokumse poptempel opgetreden. Chajes: “Speel je in je eigen stad, in je favoriete tent, is het nog vol ook.” De meeste concerten van de band vinden plaats in het buitenland. De bandleden touren voornamelijk door Europa, maar ze hebben ook in New York en Moskou gestaan. De Amsterdam Klezmer Band haalt veel inspiratie uit haar reizen. Hun nummer Kesikköprü van cd Zaraza is bijvoorbeeld geschreven na een bezoek aan het gelijknamige dorpje in Turkije. 
Frontman Chajes legt uit dat de band als een familie is. Zijn broer trad op als dj voor aanvang van het concert en de vrouw en dochter van Joop van der Linden (trombone) verzorgen de merchandise. Voor het eerbetoon aan de moeder van Van der Linden, Netty, wordt het publiek tot stilte gemaand. Dit lukt maar deels: achterin de zaal klinkt nog geroezemoes. Hierdoor laten de ervaren artiesten zich niet afleiden. Netty wordt vol overgave gespeeld, zoals alle andere nummers die deze avond voorbijkomen. Contrabassist Jasper de Beer staat in het middelpunt van de aandacht tijdens Tarantula, waarbij hij de gitaarbanjo ter hand neemt.
Tegen het eind van het concert bedenken de bandleden zich dat ze zijn gekomen om de cd te presenteren. Ze doen dit door letterlijk het schijfje aan het publiek te tonen. Omdat het de achtste cd is, worden er acht exemplaren het publiek in gegooid. Het publiek hoeft zich geen moment te vervelen tijdens het concert. De band houdt de aandacht niet alleen vast met hun gevarieerde en opzwepende muziek, er is veel interactie met de fans en als slagroom op de taart zorgt een buikdanseres voor vermaak. 

Shantel hoort ook een beetje bij de familie van de Amsterdam Klezmer Band. Hij heeft meegewerkt aan Zaraza en na afloop van het concert mag de kleine Duitser Paradiso met zijn dj-set verblijden. 
Gezien: Amsterdam Klezmer Band
Paradiso, 16 januari 2009