Nieuw alternatief bandjesfestival in Amsterdam

Sonic Connections ziet link tussen Nederlandse en Vlaamse bands

Erik Zwennes ,

Sinds het verdwijnen van de terugkerende bandjesavonden Popgrond is het stil in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. Nu slaat het terug met een driedaags festival met twaalf Vlaamse en Nederlandse bands.

Sonic Connections ziet link tussen Nederlandse en Vlaamse bands

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond is niet alleen de beste plek, in de buurt van de Dam, om een Jupiler te drinken. Het programmeerde jarenlang onder de naam Popgrond de beste Vlaamse bands op Amsterdamse grond. Na het verdwijnen van dit concept zocht de nieuwe programmeur Tom Rummens naar een nieuwe vorm voor muzikale kruisbestuiving. Vanaf 2 april is het zover: drie avonden nieuwe en scherpe Vlaamse en vaderlandse bands onder de naam Sonic Connections.

Op dit moment zijn elf van de twaalf namen bekend. Nederland zal worden vertegenwoordigd door Daily Bread, LPG, The Moi Non Plus en de recente Hollandse Nieuwe Les Singes.
Uit België worden ingevlogen: Louisa's Daughter, Motek, Dijf Sanders, Trixie Whithley, I Love Sarah, Boy Shouting en Madensuyu. De opmerkzame lezer ziet misschien al wat muzikale links tussen de bands. Dit is ook de bedoeling van het festival Sonic Connections. Rummens noemt als voorbeeld de duo’s The Moi Non Plus en Madensuyu die in elkaars verlengde opereren.

Vergelijkbare bands worden juist niet op dezelfde avond geprogrammeerd. Rummens wil elke avond een breed programma presenteren. “Ik verwacht een publiek dat verschillende stijlen waardeert en komt om wat te ontdekken.” Het is de bedoeling dat Sonic Connections een terugkerende naam wordt. Op dit moment is De Brakke Grond al bezig met een tweede editie in december.

De nieuwe programmeur kwam een jaar geleden naar Amsterdam zonder al te hoge dunk van de Nederlandse scene. Inmiddels is Rummens om. “Er gebeurt veel in Vlaanderen maar ik blijf hier maar leuke nieuwe dingen ontdekken. Ik denk dat een aantal bands het goed zou doen in België.”