Jazzstorm Ted Milton & Senga Etna raast door MS Stubnitz

ADHD-jazz in optima forma

Tekst: Wessel Simons; Foto's: Marleen Sijpestijn. ,

In de MS Stubnitz heeft zondagavond een freejazzstorm geraasd. Gelegenheidsformatie Ted Milton & Senga Etna laat een korte, heftige set zien wat ze waard is. Ze verdient een groter publiek dan het handjevol mensen dat zondagavond op ze af kwam.

ADHD-jazz in optima forma

Zondagavond raast een snijdende wind over het NDSM-terrein. Daar ligt de MS Stubnitz, de boot die enkele maanden per jaar Amsterdam aandoet. Hedenavond is de uitsmijter: de Engelsman Ted Milton en het Nederlandse Senga Etna, die als gelegenheidsformatie een aantal freejazzoptredens doen. De groep bestaat uit Ted Milton op altsax, Rik van Iersel (o.a Beukorkest) op drums en Siem Nozza op bas en Younes Riad als elektronicaman. Om half twaalf, anderhalf uur later dan gepland, start het concert, een korte. Het wordt een  heftige set vol met repeterende staccato jazzelectronica.

Absolute blikvanger is Ted Milton, alweer 65 jaar. Hij speelt energiek als een jong veulen en schreeuwt de longen uit zijn lijf.
Intens als in zijn hoogtijdagen met zijn freejazzband Blurt brengt hij wat vuur in het koude scheepsruim. In thuisland Engeland bekend staat hij bekend als poppenspeler, wat merkbaar is. De man staat geen moment stil en dat houdt de aandacht goed vast. Net zoals het strakke samenspel en inventiviteit in het dat doen. Vooral drummer Rik van Iersel (o.a. Beukorkest) tovert een rijkgevulde koekjestrommel aan exotische instrumenten en gekke bekken te voorschijn.

Dit gelegenheidsoptreden verdient een vervolg in Amsterdam, zodat meer mensen kunnen genieten van deze ADHD-jazz in optima forma. Hopelijk meer dan het tiental mensen dat de Stubnitz zondag aandeed.