Het Mortale Tribunaal: Februari 2009

Maandelijkse demobespreking met onder andere Anonymous Model en Cinq Croniq

Sebastiaan Coolen ,

Onder de noemer Het Mortale Tribunaal bespreken 3VOOR12/Amsterdam en Radio Mortale iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo's en e.p.'s van Amsterdamse artiesten. Deze maand bespreken Christiaan Walraven en 3VOOR12/Amsterdam-redacteur Sebastiaan Coolen releases van Zahnfleisch, Anonymous Model, Cinq Croniq en The Pop-outs.

Maandelijkse demobespreking met onder andere Anonymous Model en Cinq Croniq

Onder de noemer Het Mortale Tribunaal bespreken 3VOOR12/Amsterdam en Radio Mortale iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo's en e.p.'s van Amsterdamse artiesten. Deze maand beluisteren Christiaan Walraven en 3VOOR12/Amsterdam-redacteur Sebastiaan Coolen verschillende releases en becommentarieren die spontaan.

De eerste demo die beoordeeld wordt is die van Cinq Croniq met het nummer “Big Ideas”. Een aparte combinatie van dance, een piccolo, gitaren en een dame die het middenterrein zoekt tussen schreeuwen en zingen. Een demo die door het aparte karakter zeker de moeite van het aanhoren waard is. Op 4 maart ook live te bewonderen in Paradiso.

Zahnfleish is de volgende band die onder de loep wordt genomen. Een groep geïnspireerd door o.a. Jaap Boot en Raymond van 't Groenewoud en dat is goed te horen in het nummer Loof De Heer.
Grappige, Nederlandstalige teksten horen we voorbij komen. Het steekt muzikaal ook erg goed in elkaar en valt niet echt in een hoek te stoppen. Soms klinkt het carnavalesk, dan weer treurig en dan weer erg energiek. Het nummer is afkomstig van een live-cd met zeventien nummers, waaronder een remake van een nummer van Boudewijn de Groot; Tina.

Op 28 februari viert Radio Mortale in café Pakhuis Wilhelmina dat het de Salto-award heeft gewonnen voor beste radioprogramma in 2008. Een band die daar ook optreed wordt vandaag besproken; The Pop-outs. Ze brengen een westernachtige track ten gehore met een cynische tekst; “Laughin over My Grave”. Veelbelovend is het zeker en daardoor is het wachten op meer materiaal van de band. Op dit moment zijn er slechts twee nummers te beluisteren op hun MySpace en dit zijn duidelijk nog geen studio-opnames.

De vierde en laatste demo die besproken wordt klinkt toch wel het beste. Die is van Anonymous Model. Pop/rocknummers die soms wat zwaar op de hand klinken maar daardoor erg sterk zijn. De titels spreken voor zich; I Lie To You / Paranoia, I Can’t Stand You en Dance Of The Dead. De kaft van de demo is ook apart. Een tekening van een model waarvan het hoofd weggekrast is. Onze voorspelling is dat deze band snel uit de anonimiteit zal komen.

In het uur dat voorbij vliegt horen we verder Sebastiaan's persoonlijke favorieten van de Stropstrikkers, Def P & Sores, Macronizm en Bonecrushin voorbij komen evenals The Wooden Constructions (Mortale hit van de week), Elle Bandita, Scram C Baby, Eva Braun en Stuck on the Bottom.