Ghost Trucker geeft extra dimensie aan The Birds

Live soundtrack zorgt voor verhoogd kijkplezier in De Nieuwe Anita

Verslag: Rens van den Boogaard | Foto's: Bart Schalkwijk ,

Voor het project Unheard Film werd Roald van Oosten's Ghost Trucker uitgenodigd een nieuwe soundtrack voor de Hitchcock-klassieker The Birds te maken. Tijdens de reprisetour deed de band ook De Nieuwe Anita aan. De goed gedoseerde en geconcentreerd gespeelde soundtrack kwam zeer goed uit de verf.

Live soundtrack zorgt voor verhoogd kijkplezier in De Nieuwe Anita

Voor het project Unheard Film worden eens per jaar artiesten uitgenodigd een nieuwe soundtrack te maken bij een al eerder uitgebracht film. Dat de organisatie in 2007 ook Roald van Oosten benaderde lijkt een logische keuze. De muziek van Ghost Trucker werd in vrijwel iedere recensie als filmisch omschreven en Van Oosten is een meester in subtiel arrangeren en het om zich heen verzamelen van de juiste muzikanten.

In de aanloop naar de derde editie van Unheard Film vindt er een reprisetour door het land plaats van drie succesvolle eerdere voorbeelden. Ook Ghost Trucker voerde nogmaals live haar soundtrack uit voor de HItchcock-klassieker The Birds. In De Nieuwe Anita werd Roald bijgestaan door een cellist, een trombonist (Bastiaan Woltjer, die ook te zien was bij de Amsterdamse Sessies) en Asta Kat, die ook zong op de eerste cd van Ghost Trucker.

De muzikale begeleiding is een afwisselend geheel van losse soundscapes, bewerkte Ghost Trucker-liedjes (I've Got The Strangest Thoughts) en nieuwe composities. Wat opvalt is de goede dosering van deze nieuwe soundtrack. De muzikale momenten zijn met zorg gekozen en Ghost Trucker deinst er niet voor terug een minuut of tien stil te zijn als de film daar om vraagt.

Met de verrassende keuze om tijdens de finale aanval van de vogels te kiezen voor een compositie die qua gemoedsrust het midden houdt tussen berusting en euforie in plaats van angst, laat Ghost Trucker zien daadwerkelijk een extra dimensie aan de film toe te voegen. Geluid is meer dan een versterker van het beeld, maar vertelt ook een eigen verhaal. Roald van Oosten speelt op slimme wijze met dat gegeven en mag gerust weer een 'filmische' plaat gaan maken.

Gezien: Subbacultcha!: Ghost Trucker vs The Birds in De Nieuwe Anita te Amsterdam, zondag 1 februari 2009.

Unheard Film Festival: 11 t/m 15 maart 2009 in Kriterion en Studio K