De favorieten van... de Radio Mortale dj's

"Misschien weet niet iedereen dat ik een tatoeage van Guus Meeuwis op m'n linkerbil heb"

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering de dj’s van Radio Mortale, die op 28 februari een feestje geven om het winnen van de Salto Award te vieren. "Mijn vader luistert altijd naar mijn uitzending om me na afloop telefonisch van commentaar te voorzien.”

"Misschien weet niet iedereen dat ik een tatoeage van Guus Meeuwis op m'n linkerbil heb"

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering de dj’s van Radio Mortale, die iedere dag tussen 20 en 21 uur de beste muziek van eigen bodem draaien op de Amsterdamse radio. Voor die kwalitatief hoogstaande uitzendingen ontvingen ze in 2008 de Salto Award. Omdat ze zich in de ether strikt houden aan de eigen-bodem-formule doen Chris, Claire, Jasper, Reinier, Rens, Sander, Tinka en Yannick dat in deze rubriek ook.

Wat is het beste album ooit?
Sander: “Footnotes van Hospital Bombers. Beste break-up-plaat ooit, maar ook de beste zondagochtendplaat ooit, of dinsdagmiddag, of om op vakantie in de auto heel hard te draaien. Kortom, de beste.”
Yannick: “Oil - Electric Tongue. Het zompige geluid, de urgentie in alle instrumenten, de spannende arrangementen. Geen gelul. Geen concessies.”

Wat is op dit moment het beste album?
Claire: “Dat is de EP van Arjuna Schiks: Afterbelle. Hij heeft deze uitgebracht door het winnen van Vinylized 2008. De plaat bevat geniale samples en is een bewijs van diepgeworteld talent.”
Reinier: “Bliksemschicht van Zwart Licht, die gasten komen zowat uit het niets en brengen een Nederlands rapalbum met een heel nieuw geluid, dat van begin tot eind consistent klinkt en barst van het enthousiasme.”

Wat vind je op dit moment het slechtste album?
Jasper: “Slecht vind ik de plaat van De Staat zeker niet, maar het kwartje moet bij mij nog vallen.”
Yannick: “De Staat wordt overal getipt als meest interessante band van NL. Er gebeuren inderdaad grappige dingen tijdens de nummers, maar het is allemaal zo suf en zonder power. Juist omdat zo'n middelmatige band zo gehyped wordt, vind ik het echt minder.”

Wat is het beste optreden waar je ooit heen geweest bent?
Jasper: “Dat kan er maar een zijn, en dat is het afscheidsoptreden van Simmer, in 1998 op het Frozenland festival. Ik had mijn vader zo gek gekregen dat hij me naar Leeuwarden reed en daar wachtte terwijl ik het optreden bekeek, om me vervolgens weer terug te rijden. Het was een tweedaags festival, maar ik ben er maar anderhalf uur geweest. “
Chris: “C-Mon & Kypski is de beste liveband van Nederland, welk optreden nou precies het beste was weet ik niet meer, maar het is altijd een groot feest.”

Wat is het slechtste optreden waar je ooit heen geweest bent?
Tinka: “Gek genoeg is dat ook een optreden van C-Mon & Kypski, op Festival de Beschaving, ik gok in 2006. Ik sleepte een vriendinnetje mee met de legendarische woorden: ‘dit moet je zien, dit wordt fantastisch.’ Dertig minuten later schreeuwde ze: ‘Hebben we nu genoeg gehoord? Ik wil hier weg!’. Het leuke aan dit verhaal is, dat de band het jaar erna terug kwam op Festival de Beschaving, C-Mon na het eerste nummer de mic pakte en tegen het publiek zei: ‘zo, mensen, vorige keer hebben we hier de boel echt verkloot, dat gaan we nu eens even rechtzetten!’ En de band voegde inderdaad daad bij woord! Prachtshow!”

Noem een aankomend optreden waar iedereen naartoe moet:
In koor: “De Radio Mortale Party op zaterdag 28 februari in Pakhuis Wilhelmina. Met Scram C Baby, Palloc en The Pop-Outs op het podium en daarna ons achter de draaitafels!”

Wat was de eerste cd/lp die je ooit kocht?
Claire: “2 Unlimited - No Limit. Ik was hun allergrootste fan. Ik had levensgrote poppen van ze en mijn hele kamer was behangen met hun posters. Ik kon ieder woord mee rappen van alle platen van ze.”
Chris: “Ik weet nog wel dat ik aan het einde van de basisschool ontzettend blij was met het cassettebandje van Together Alone van Anouk, dat was echt wel stoer!”

Welke cd/lp heb je als laatste aangeschaft?

Sander: “Skimming the Skum van Lefties Soul Connection, als verjaardagscadeau voor een goede vriend. Diezelfde verjaardag hadden de Lefties er meteen weer zo’n twintig fans bij.”
Rens: “Eens in de zoveel tijd bestel ik nieuwe releases van Machinefabriek, muzikale experimenten van Rutger Zuydervelt. Hij brengt iedere maand wel iets uit, wat dan ook nog eens vrijwel altijd van hoog niveau is. Dankzij de accurate beschrijvingen op zijn site kun je fijn wat van je gading selecteren. Ik heb net onder andere Vloed opgestuurd gekregen, een cd waar ook een registratie op staat van zijn concert in het Bimhuis waar ik bij was. Angstaanjagend mooi!”

Wat was de grootste muzikale miskoop die je ooit hebt gedaan?
Claire: “Een keyboard en 3 jaar les. Zo lang duurde het voordat ik doorkreeg dat ik echt geen talent had.”
Yannick: “Twee platen van Seedling voor mijn echtgenote. Fout ingeschat. Vond ze niks.”

Wat is je favoriete ‘foute’ plaat?
Tinka: “De cover Never Gonna Give You Up van The Hot Steward. Het is zo briljant fout dat ik het zelfs in de schoolvoorstelling die ik regisseerde gestopt hebt. Uitermate interessant om achttien spelers los te zien gaan op deze relnichtenproduktie.”
Reinier: “Het Spel Kaarten van Cowboy Gerard. Het is een cowboy die met een heel sentimenteel muziekje op de achtergrond vertelt over een soldaat die bij de overste wordt geroepen omdat hij met een spel kaarten in de kerk zat. Dan legt hij uit dat zijn bijbel kapot was en hij de kaarten gebruikt om dezelfde boodschap te verbeelden. De rest van het plaatje legt hij uit hoe, kaart voor kaart. Als het op staat kan je alleen maar denken: Hou Op! Hou Op!”

Noem een artiest die je leuk vindt, waarvan mensen vaak niet verwachten dat je het leuk vindt:
Sander: “Misschien weet niet iedereen dat ik een tatoeage van Guus Meeuwis op m’n linkerbil heb.”

Wat is volgens jou het beste liedje aller tijden?
Tinka: “The Northern Territory van Alamo Race Track. Het verveelt nooit, het past bij elke emotie die je kunt hebben en de opbouw en de energie van het nummer zijn gewoon waanzinnig goed!”
Rens: “Starlight Starbright van Zoppo is intens, heeft bloedstollende noisegitaren en een bezwerend mooie tekst (gejat uit een Disney-film!). Blijft bovendien de volle vijf minuut dertig boeien. Wat wil je nog meer?”

Wat trek je aan als je een uitzending gaat presenteren?
Reinier: “Ik eet voor de uitzending bij mijn moeder omdat dat dichtbij de studio is. Ze neigt altijd iets te bakken en als ik dan in de studio zit merk ik dat er best een baklucht in mijn kleren hangt. Dus misschien moet ik me voortaan even omkleden.”

Wat was je meest bizarre ervaring tijdens een uitzending?

Chris: “Toen ik onlangs met Erwin van 3VOOR12/Amsterdam een hiphopuitzending deed bleek dat de Amsterdamse gemeenteraad er vrijwel de hele uitzending doorheen had gepraat zonder het van tevoren te melden. Ontzettend irritant natuurlijk. Gelukkig kwamen er nog wel een paar mooie woorden van Steen doorheen aan het eind. In de gemeenteraad: ‘Heeft er iemand nog vragen?’ Steen: ‘Lik pik en slik, bitch!’ Tja, dat krijg je.”
Jasper: “Toen ik Excused in de studio had vertelde de zanger, die ik nog kende van vroeger, dat hij kanker had gehad en dat de songs op hun nieuwe plaat daarover gingen. Ik sloeg helemaal dicht. Ik vond het zó naar dat ik niets meer kon zeggen. Dat was me nog nooit eerder overkomen.”

Wie is je grootste fan?

Jasper: “Mijn vader, die luistert altijd naar mijn uitzending om me na afloop telefonisch van commentaar te voorzien.”
Chris: “Mijn vriendin, volgens mij heeft zij vrijwel al mijn uitzendingen geluisterd via de On Demand functie van StadsFM”

Wat zing je het liefst onder de douche?
Sander: “Antwerp van El Pino and The Volunteers. De demo-versie van dat nummer was een van m’n eerste grote Mortale-liefdes. Lekker voor in een galmende badkamer “this town never let me down….”
Rens: “Marco Borsato klinkt geweldig onder de douche. De saxofoonsolo’s in zijn nummers zijn ook heerlijk om fonetisch te jengelen en zijn bovendien – handig als je kwijt bent welk nummer je aan het zingen was – altijd volledig inwisselbaar. Ja, mijn hersens slaan vreemde dingen op.”

Welk nummer zou jij geschreven willen hebben?
Tinka: “Watskeburt van De Jeugd van Tegenwoordig. Hoe briljant is het als werkelijk een heel land jouw teksten uitkraamt terwijl zo’n beetje de helft daarvan geen f*ing clue heeft wat hij precies aan het zingen is?  Plus, ik denk in dit scenario even aan de hypothetische bankrekening die ik heb als ik dit nummer in mijn eentje had geschreven: zoveel nullen… watskeburt?
Yannick: “De cover van Old Man door Audiotransparent. Het origineel is natuurlijk van Neil Young, maar ik vind de arrangementen van Audiotransparent waanzinnig.”

Welke muzikant zou je wel een dagje willen zijn?
Reinier: “George Baker, en dan een hele vette dub van de multitracks van Little Green Bag maken.”
Claire: “Joost van Bellen, de hele dance-wereld waarnemen vanachter een enorme snor.”
Rens: “Rob van den Brand van Suimasen. En dan zou ik peper in m’n reet doen en als de sodemieter die derde plaat afmaken. Flow is briljant, maar alweer bijna acht jaar oud.”


Radio Mortale is elke werkdag 20.00 – 21.00 te beluisteren op Stads FM en via internet.
Op zaterdag 28 februari viert Radio Mortale het winnen van de Salto Award in Pakhuis Wilhelmina met Scram C Baby, Palloc, The Pop-Outs en achter de draaitafels natuurlijk de eigen dj’s.