Stampend en dampend afscheidsconcert 3-1 in OT301

Waanzinnige Amsterdamse electropunk live-act stopt na 11 jaar

Tekst & foto's: Sanne Couprie ,

Nooit een live-optreden van 3-1 gezien? Dan was 12 december je laatste kans, toen 3-1 een lange carrière afsloot met een afscheidsoptreden in OT301. Het werd een waanzinnige show, mèt dikke-billen-pakken en Andre Agassi op crystal meth.

Waanzinnige Amsterdamse electropunk live-act stopt na 11 jaar

Ze waren de eerste act bij het Amsterdamse label Basserk, tourden o.a. in Japan, de VS en Polen, brachten een mix van ‘electro, breaks, punk, acid en rock-‘n-roll’ en gaven live-shows als geen ander. Na elf jaar traden ze voor de laatste keer op, in OT301. 3-1 is no more. 

Begonnen in 1997 in Maastricht en inmiddels diep genesteld in de Amsterdamse electropunk-scene, was het even schrikken voor de fans. Ok, dat het het laatste optreden van 3-1 betrof, was lang en breed aangekondigd, maar na weer een weergaloos live-optreden op het podium van OT301 was het toch een klap voor het publiek. En voor de Amsterdamse electropunk. Niet voor niets staken sommige enthousiastelingen in de drom voor het podium hun middelvinger op: ‘Bastards!’ 

De single Don’t Destroy zorgde eind 2005 voor internationale belangstelling. Sindsdien heeft 3-1 zo’n honderddertig optredens gegeven. Natuurlijk in Nederland, maar ook in Frankrijk, Japan, de VS, Duitsland, Spanje, België en Polen. En nu dus hun laatste show tijdens Kiss Off in de oude filmacademie OT301 op de Overtoom.

Gedragen door de beats van Peter Rutten en de zang van frontman Ivo Schmetz en visueel aangekleed met video door Paul Rickus, werd het een waanzinnig feest. Maar 3-1 zou 3-1 niet zijn zonder stage-diva’s Eline de Jong en Anne Huijnen. Met fantastische outfits maakten zij het feestje compleet. Dikke-billen-pakken en vette sigaren, lijven ingetapet met plastic plakband, glitter disco-helmen, sporttenues en verlopen gezichten die lijken te verwijzen naar Andre Agassi’s recentelijk opgebiechte crystal meth-periode, het zorgde voor een kleurrijk en uitbundig afscheidsconcert.

En het toegestroomde publiek stampte en dampte (ja dat mag nog in OT301!) nog lang en heftig mee. Jammer dat 3-1 ermee ophoudt. We zullen ze missen. Bastards! 

Gezien: 3-1, OT301
12 december 2009