Winston Popprijs: leuke hysterie voor een halflege zaal

Vier bands strijden in eerste ronde Winston Popprijs voor een plaats in de halve finale

Tekst en foto's: Corrie Heida ,

De Beatzers, Encircle, Klopje Popje en Chasing the Krakheads zijn de eerste Amsterdamse bands die in een voorronde van de Winston popprijs strijden om een plek in de halve finale. De winnaar van de elfde editie krijgt mooie prijzen, waaronder 1,5 dag studiotijd en tien optredens binnen en buiten Amsterdam.

Vier bands strijden in eerste ronde Winston Popprijs voor een plaats in de halve finale

Even leek het er op dat de Winstonpopprijs niet door zou gaan. De eerste voorronde op 29 juli werd gecancelled wegens een gebrek aan belangstelling. Vakantie bleek de boosdoener. Gelukkig was er nog een andere mogelijkheid en meldden op 26 juli de Beatzers, Encircle, Klopje Popje en Chasing the Krakheads zich voor de strijd. 

Er zijn dan ook aardige prijzen te winnen in deze competitie. De winnaar van de elfde editie van de Winston Popprijs krijgt 1,5 dag studiotijd in een Amsterdamse geluidsstudio, tien optredens binnen en buiten Amsterdam en een half jaar lang managementondersteuning van popprijsorganisator Paul van Dijk.

De Beatzers trappen af voor een mager gevulde zaal. Het publiek in de Winston bestaat voornamelijk uit opgetrommelde vrienden, familie en collega’s van de vier deelnemende bands. Jammer, want de Beatzers zetten een energieke show neer met hun aanstekelijke ska-folk. Aan het einde van hun set staat niemand meer met twee benen tegelijk aan de grond. Volgens de jury is de muziek niet origineel, maar aanstekelijk is het zeker.

Encircle is de volgende band van de line-up. Wie de drie mannen op het eerste oog ziet, vermoedt dankzij de lange haren van leadzanger Sander en bijbehorende metalgitaar een metalband. Al snel blijkt dat schijn bedriegt. Encircle speelt stevig klinkende rock, afgewisseld met melodieuze stukken waarin de bas de straffe ritmes even niet laat horen. De jury mist in sommige nummers een tweede stem en -met een knipoog- ook een kappersbeurt voor zanger Sander: “Presentatie is wel een ding”.

Dat hoef je Klopje Popje geen twee keer te zeggen. Hun muziek en act zijn als een stroomversnelling in een woeste bergrivier: je valt erin en weet even later niet meer wat onder of boven is. Het is energiek, stuiterend, hyperactief en hysterisch. Oftewel: “een rare mix tussen The Mars Volta en Hans Teeuwen”. De leadzanger danst en springt met onbloot bovenlijf over het podium of zijn leven er van afhangt. In het kleine Winston komt het surrealistisch over. “Muzikaal, dynamisch, maar soms te hard”, aldus de jury.

Laatste band van de avond Chasing the Krakheads stelde hun tour naar Bulgarije even uit om in Winston hun progressieve punkrock te kunnen spelen. Een zegen voor de avond! De vierkoppige band brengt veel ervaring op het podium. Zo heeft gitarist Ron Goudie ooit als producer voor metalband Gwar gewerkt. Chasing the Krakheads gebruikt net zoals Gwar attributen in haar show. Geen pus en bloed, maar wel een waaier en teddybeer plus knalrood corset voor leadzangeres Liza. Het juryrapport spreekt van een “toffe presentatie, die een les is voor alle andere bands”.

Voor alle bands van de avond valt iets positiefs te zeggen. Toch kan er maar één de winnaar zijn en de keus valt op Encircle. Het publiek, dat grotendeels voor de Beatzers is gekomen, laat weten het er niet mee eens te zijn. Ter geruststelling volgt de mededeling dat er wildcards worden vergeven. Of die voor de Beatzers is, is nog niet bekend. Encircle mag zich in ieder geval fris gekapt gaan opmaken voor één van de halve finales op 18 en 19 september in Winston Kingdom.

Gezien: Voorronde Winston Popprijs met Beatzers, Encircle, Klopje Popje en Chasing the Krakheads
Winston, zondag 26 juli