Voltt Loves Summer is uitgegroeid

Richie Hawtin sluit vierde editie af

Atze de Vrieze ,

Natuurlijke groei heet dat: de afgelopen jaren groeide het Voltt Loves Summer festival gestaag van 2.500 bezoekers naar 6.000. Zaterdag 29 augustus vindt de vierde editie plaats. Richie Hawtin sluit af.

Richie Hawtin sluit vierde editie af

Natuurlijke groei heet dat: de afgelopen jaren groeide het Voltt Loves Summer festival gestaag van 2.500 bezoekers naar 6.000. Zaterdag 29 augustus vindt de vierde editie plaats. Dit jaar kunnen er zelfs 9.000 bezoekers terecht op het technofeest op de Amsterdamse NDSM-werf, maar dan is het ook klaar. "Voltt moet een kleinschalig festival blijven", zegt organisator Bart Skils. "We zijn uitgegroeid, op een heel natuurlijk manier. We doen nauwelijks promotie voor het festival."

Die groei komt vooral door de goede reputatie die het festival in de eerste drie jaar opbouwde. Skils organiseert al jaren succesvolle technofeesten in Paradiso. Op de NDSM-werf onderscheidt hij zich vooral in de eerste uren van de vele andere festivals. Net als op eerdere edities begint de dag subtiel, met dubtechno-dj's die je eigenlijk nergens anders ziet. "Ik ben heel blij met Beat Pharmacy", zegt Bart Skils. "Dit soort muziek vind ik zelf geweldig. Ik draai het altijd als ik aan het werk ben."

Minimal-koning Richie Hawtin heeft kennelijk een en ander opgevangen over het festival. "Hij wilde graag op Voltt komen draaien, als enige buitenfestival van het jaar. Ik kijk er erg naar uit, zeker na zijn geweldige set op 5 Days Off in Paradiso. Zo goed had ik hem in jaren niet gezien." Hawtin zal het hoofdpodium afsluiten. Dit jaar is er een volwaardig tweede podium op de X-helling, op de vaste aanlegplek van de Stubnitz. "Dat podium is gericht op house. Mathias Kaden sluit het af."

Uit Amsterdam komen dit jaar de inmiddels gevestigde naam Kabale Und Liebe en Tom Ruijg, een jonge producer die binnenkort een eerste plaat uitbrengt bij Dylan Hermelijn. Dat doet Bart Skils zelf ook. Voltt is vanaf volgende week namelijk officieel een label, dat valt onder Hermelijns Planet Gong paraplu. "Er zullen mixalbums op verschijnen van hoofdrolspelers uit de Amsterdamse scene. Ik trap zelf af. De Amsterdamse scene groeit nog steeds. De internationale aandacht wordt steeds groter." Op het mixalbum staan tracks van onder meer David Labeij, Julien Chaptal en Joris Voorn.

Voltt heeft vorig jaar een belangrijke les geleerd, zegt Skils. "We hebben dit jaar extra pontjes geregeld, en ook de interne structuur is veel beter. Geen rijen meer voor de ingang en bij het eten." Na afloop is er een after in Paradiso, die een spontaan karakter moet houden. "We hangen lege posters op het terrein. Als in de loop van de dag dj's aangeven te willen draaien, maakt iemand een rondje over het terrein met een dikke stift."

Voltt Loves Summer vindt 29 augustus plaats op de NDSM werf in Amsterdam. 3VOOR12 doet verslag.