Valtifest komt eraan!

Voorproefje voor danswalhalla met Joost van Bellen

Tekst: Arne Coomans ,

Zaterdag 5 september stroomt de NDSM-werf vol voor de tweede editie van Valtifest, georganiseerd door Meubelstukken en MTV. Hier alvast een vooruitblik met Meubelstukken’s Joost van Bellen over de drukke zomer, Valtifest en een shortlist van niet te missen acts. Als opwarmer, want tijdens het festival doet 3VOOR12/Amsterdam live verslag!

Voorproefje voor danswalhalla met Joost van Bellen

Op zaterdag 5 september staat het NDSM-terrein weer in het teken van de tweede editie van Valtifest, het dance-festival georganiseerd door MTV en Meubelstukken. De voorbereidingen zijn in volle gang; de line-up staat vast, de planning is bekend en de plattegrond staat op de website. 3VOOR12/Amsterdam belt alvast met Meubelstukken-boegbeeld Joost van Bellen om te vragen hoe de zomer was en hoe Valtifest gaat worden. Dat laatste is essentiële informatie, want 3VOOR12/Amsterdam doet op de dag zelf live verslag.

Van Bellen heeft een drukke zomer achter de rug. Hij was voornamelijk te zien op festivals in Nederland zoals Solar en Lowlands, maar ook op kleinere festivals zoals Freefunk en ‘dat festival vlak bij Hoorn’ (Obsession, red.). Kleinere festivals zijn een leuke afwisseling waar hij lang niet aan toe is gekomen. “Je wordt er toch meer gewaardeerd, je krijgt zelf eens alle aandacht” aldus Van Bellen. Over 25 jaar in het vak zitten, zegt hij: “Ik ben een soort van laatbloeier. Ik vind draaien leuker dan ooit. Het doorhebben van de zaal, mijn draaitechniek, ik wordt er nog steeds beter in.” Ook als organisator is Van Bellen gegroeid. “Als we artiesten vragen om bij ons op te treden, hebben we onze naam mee. Meubelstukken en Rauw, ze kennen ons toch wel.”

De voorbereiding voor festivals zoals Valtifest, maar ook voor de tour ter ere van het 25-jarig dj-bestaan vult de rest van de tijd. Hier is een goede verdeling qua line-up heel belangrijk, welke act bij welk festival past. “We hebben de Crookers op Lowlands,” vertelt Joost, “en dan mag Tiga daar ook wel staan. Grapje!” Valtifest is vorig jaar ontstaan nadat Meubelstukken in 2007 het tienjarig bestaan vierde op de NDSM Werf. MTV had wel oren naar een alternatief dance-georiënteerd stadsfestival in Amsterdam, en de samenwerking voor 2008 en daarna was snel opgezet. De neuzen stonden in ieder geval de zelfde kant op. Meubelstukken als ongeleide creativiteits-projectielen, en MTV een beetje als de grote broer. Hoewel die verdeling ook redelijk door elkaar loopt.

De line-up van Valtifest is in ieder geval veelbelovend, met de nodige afwisseling van grote namen en kleinere acts en een goede spreiding over de hele dag. Headliners als Junkie XL, Erol Alkan, Slagsmalsklubben en Danny Rampling zijn natuurlijk niet te missen. Maar ook het optreden van de Venga Boys tijdens de set van BAM BAM van Van Bellen wekt verwachtingen. En waar vorig jaar lange rijen bij de ingang voor frustratie zorgden, worden dit jaar meer beveiligers en toegangspoortjes ingezet. Het advies blijft wel om vroeg te komen. Vanwege de spreiding over de dag is er geen reden om pas op het laatste moment naar binnen te willen.

Voor de Valtifest-bezoeker die zich het programma nog niet eigen heeft gemaakt, een shortlist van Joost van Bellen met de acts die je écht niet mag missen (tijden onder voorbehoud):

Alternatieve, vooruitstrevende, hippe, gekke en kwalitatief hoogstaande dance
1.    Major Lazer (18:30, Sex Machine)
2.    Erol Alkan (21:15, Super Rauw)
3.    Aeroplane (15:30, Super Rauw)

Jong, gek, gestoord!

1.    New Kids on the Blokfluit (19:45, Brand New)
2.    Glitterbanditz (21:00, Brand New)
3.    MC Gaff-E (17:30, Sex Machine)

Legendes

1.    Junkie XL (22:00, Brand New)
2.    Danny Rampling (21:15, OHAF OWAP)
3.    Arthur Baker (15:00, OHAF OWAP)

Meer weten? Volg de ontwikkelingen over Valtifest op Twitter: @valtifest en @JoostvanBellen. Op zaterdag 5 september doet 3VOOR12/Amsterdam live verslag, dus houd de website in de gaten!