Tweede voorronde Winston popprijs: diversiteit alom

Uiteenlopende niveaus en stijlen, wie gaat er naar de halve finale van de Winston Popprijs?

Tekst: Evelien Heuvel Foto's: Tomas Delsing ,

Vrijwel iedereen mag eraan meedoen waardoor er grote diversiteit ontstaat aan muziekstijlen, presentatie, bandsamenstellingen, en een groot verschil in niveau: wie wint de tweede voorronde van de Winston Popprijs?

Uiteenlopende niveaus en stijlen, wie gaat er naar de halve finale van de Winston Popprijs?

Paul van Dijk, organisator van Winston Popprijs presenteert vanavond de tweede voorronde waarin de winnende band anderhalve dag studiotijd krijgt en tien optredens op diverse locaties door Nederland. Vanavond is het de beurt aan The Vulgarettes, Black Apple, Black Bandit en D I T. Het belooft een avond met een extreme diversiteit te worden.

The Vulgarettes trapt af en speelt als enige voor een volle zaal met vermoedelijk bekenden van de band. The Vulgarettes, puckrock met maximaal drie verschillende gitaarakkoorden per nummer en onzuivere zang door leadzangeres Scream Queen. Nummers lijken erg op elkaar, op de enige cover Hey Ho, Let’s Go van The Ramones na.
De jury noemt als positieve punten: “Short songs, long breaks”. Dat het optreden van The Vulgarettes niet lekker loopt bevestigt gitariste X(lut): “We completely fucked up, but we enjoyed the gig, and for me that’s what this is all about."

Het contrast van de avond wordt benadrukt als Black Apple
het podium betreedt: drum, gitaar, en zowel de bas als zang door twee echte dametjes. Zangeres Felipa Fernandez Anderson overwoog niet op te treden vanwege haar schorre stem door ziekte. Haar schorre stem werkt echter niet in haar nadeel. Ze heeft een warme sound en het af en toe schorre geluid maakt dat Felipa juist iets stoerder overkomt wat goed past bij de melodieuze rock met gitaarrifs die onverwacht bij een aantal nummers het nodige extra pit geeft. De jury is vol lof over Black Apple ondanks Felipa's schorre stem.

Black Bandit is de derde band van deze avond, en mocht je toevallig even plaats nemen om uit te willen rusten: Black Bandit blaast je van de barkruk: zitten of stil staan op Black Bandit blijkt onmogelijk. Wat een energie! Zelf noemen ze hun muziek Reckless Roll, maar ook Queens of the Stone Age is te horen, met dezelfde kracht en vergelijkbare gitaarrifs. De jury beschrijft deze band als: “Rete strak en goede teksten."

D I T sluit de avond af met veel lef en originaliteit. De twee dames starten met een yoga-oefening. Er staat ons iets spiritueels te wachten. Dan starten de dames met spelen op drum en basgitaar. Ondanks het gebruik van maar twee instrumenten klinkt de muziek als lekkere indierock. De sfeer verandert drastisch zodra de zangeres begint; het klinkt als een elf uit Lord of the Rings die bezeten is. De leadzangeres toont enorme lef, maar door de verwarring die in de zaal te voelen is blijkt: Amsterdam is nog niet klaar voor deze experimentele muziek. De jury mist iets in de muziek van D I T, zoals blazers of gitaar.

Black Apple is de gelukkige band die zich warm mag stomen voor de halve finale.

Gezien:  voorronde Winston Popprijs met The Vulgarettes, Black Apple, Black Bandit, D I T, Winston, zondag 23 augustus.