"Oude lullen" van Johan verdienen de Award

“Het word tijd om ‘m te winnen”

Tekst: Corrie Heida ,

Het zal ze toch niet weer overkomen: wel genomineerd zijn, maar de 3VOOR12 Award niet winnen. In 2006 viste Johan net achter het net met het album Thx Jhn. De “oude lullen” vinden het tijd om na 13 jaar hard werken de Award dit keer wél te winnen.

“Het word tijd om ‘m te winnen”

Met lovende kritieken op 4, de vierde studioplaat van Johan, kon een nominatie voor de 3VOOR12 Award 2009 eigenlijk niet uitblijven. Op een zomerse middag ondervroeg  3VOOR12/Amsterdam Jacco de Greeuw, gitarist, componist en zanger van de band uit Hoorn.

Gefeliciteerd met jullie nominatie. Hoe is het om genomineerd te zijn?
“We zijn vereerd. Onze vorige album Thx Jhn was ook genomineerd, maar toen hebben we net niet gewonnen. We voelen ons erg thuis tussen de andere kanshebbers en zijn heel blij met de nominatie.”

Jullie zijn eerder genomineerd geweest. Wordt het niet tijd om de Award daadwerkelijk te winnen?
“Denk het wel, we zijn de oude lullen tussen het stel. Begin januari bestonden we twaalf en een half jaar, inmiddels dertien jaar, en we hebben al vier platen gemaakt. Dus het wordt tijd om ‘m te winnen haha.”

Hoe gaan jullie op tien september de jury overtuigen?
“Dat moeten we met het album doen. Maar mochten we winnen, dan gaan we zeker tijd en ruimte vrij maken om te spelen en die Award op te halen.”

Wat ga je doen als je de Award wint?
“Verder gaan zoals we nu bezig zijn. De komende maanden komt er een heavy tour aan. Op 2 september begint de clubtour en die gaat door tot december. Ik ben ook bezig met het schrijven van nieuw materiaal.”

Komt er dan een nieuw album aan, eerder dan drie jaar?

“Haha! Ja, bij elk nieuw album snoepen we er een jaar af. Tussen nu en anderhalf jaar is het streven. Er ligt nog oud materiaal, bij elk album komen er zo’n tien à twaalf liedjes op die goed bij elkaar passen. Maar dat betekent niet dat die andere liedjes minder zijn, die gaan mee naar het volgende album. Ik denk dat we over driekwart jaar de studio induiken; we zijn productiever dan ooit. En zo’n Award betekent dan publiciteit en erkenning.”

Wat vind je van de andere genomineerden voor de 3VOOR12 Award?
“Ik vind de plaat van Anne Soldaat erg mooi, en dat zeg ik niet omdat hij bij mij op het label zit (zowel Johan als Anne Soldaat zitten op het Exelsior label, red.). Maar ik gun ze het allemaal. Het zijn coole acts en iedereen verdient het. We moeten het maar uitvechten met elkaar.“

De 3VOOR12 Award wordt op 10 september 2009 voor de zesde keer uitgereikt. Je kunt hier je stem uitbrengen.