Oosterpark kijkt de appel uit de boom

Sappig hiphopfeest slaat alleen aan bij fijnproevers

Tekst: Daan van Lier; Foto's: Eline Soumeru ,

Appelsap keerde zondag 2 autustus terug in het Oosterpark met een aantal artiesten waar de echte hiphopfan zijn spaarvarken voor had omgedraaid. De entree was echter gratis en er leken dan ook veel mensen rond te lopen die weinig met hiphop hebben.

Sappig hiphopfeest slaat alleen aan bij fijnproevers

Hiphop-artiesten treden tegenwoordig op allerlei festivals op, maar veel hiphopfestivals zijn er niet. Gelukkig keerde Appelsap 2 augustus jongstleden terug in het Oosterpark. Het festival was twee jaar afwezig geweest als gevolg van financiële problemen. Appelsap is vooral een podium voor mc's en dj's die alleen bij echte liefhebbers bekend zijn. Dit jaar zat daar bijvoorbeeld een gevestigde naam als Pharoahe Monch bij, die zijn grootste hit Simon Says tien jaar geleden had. Uiteraard was er ook genoeg ruimte voor een formatie als Zwart Licht, die onlangs hoge ogen gooide met debuutalbum Bliksemschicht.

Op een feest dat om 12.00 begint, kan je verwachten dat het niet meteen volloopt. Het grijze weer nodigde ook niet uit om in het Oosterpark te chillen. Één van de eerste optredens was van Urita en een zonnetje had bij haar show wellicht wonderen kunnen doen. Aan de zangeres en haar band lag het in ieder geval niet en we kijken uit naar het debuutalbum dat ze met Perquisite aan het maken is. Live optredens zoals van Urita werden afgewisseld door een aantal dj's dat het geheel naadloos aan elkaar smeerde. De draaitafels werden af en toe flink op de proef gesteld en mc's Fit en Melodee gooiden er wat raps uit.

De broers Hef, Ado'nis en Crooks hadden al meer publiek dan Urita, maar wisten hen ook niet echt op te zwepen. Het stroomde al aardig vol toen de New Yorkse rapper Theophilus London het podium in Oosterpark betrad. Hij bleef zijn best doen, maar om de een of andere reden leek het publiek nog niet helemaal overtuigd. Zijn moves werden steeds vreemder en naarmate de zon door begon te breken leek het publiek langzaamaan los te komen. Gelukkig was de zon aan het winnen van de wolken en moesten de beste acts nog komen.

Zwart Licht wist het publiek bij vlagen voor zich te winnen. Aangezien de heren onlangs minutenlang in Paradiso hebben gecrowdsurft nadat het podium was bestormd door enthousiaste fans, viel de respons vanuit het publiek hen begrijpelijk enigszins tegen. Het podium leek iets te klein voor de enorme donderwolk aan energie die het drietal ontlaadde en voor een groot deel van het publiek bleek het te veel gevraagd om die handjes in de lucht te steken.

De gevestigde naam Pharoahe Monch wist het Amsterdamse drietal niet te overtreffen, maar had met zijn grote hit Simon Says wel het hoogtepunt van de avond. Niet dat de rest van zijn show niet deugde, maar het blijft gewoon een geniale beat. Daarnaast leken veel toeschouwers het nummer te herkennen en daarom meer bereid te zijn om los te gaan. Vanaf dit moment zat de sfeer er goed in en om 22.00 was Appelsap 2009 helaas alweer historie. Al vond er natuurlijk nog een afterparty in Hotel Arena plaats.

Gezien: Appelsap

Oosterpark, 2 augustus 2009