Hoe is het met... ? TheDarko

“In de herfst barst het los!”

Tekst: Tirza de Fockert ,

In de rubriek Hoe Is Het Met…? belt 3VOOR12/Amsterdam met artiesten waar we al een tijdje niks meer van gehoord hebben. Deze keer belt 3VOOR12/Amsterdam met TheDarko, die lang niet zo stil zitten als het lijkt.

“In de herfst barst het los!”

Na het winnen van de 3FM Serious Talent Award, de finale van de Amsterdamse Popprijs en een mooie Amsterdamse sessie lijkt het al weer een tijdje stil rond TheDarko. 3VOOR12/Amsterdam belt met zanger Darko Tadic om te vragen hoe het met de band gaat.

Darko reageert met lichte verbazing op het idee dat het nogal stil rond TheDarko is. “Stil? Misschien voor jullie, maar we hebben veel opgetreden. We hebben een aantal voorprogramma's gedaan in de Melkweg, op Zwarte Cross gespeeld. Verder zijn we vooral bezig met de voorbereidingen van de eerste plaat.”

Hoe staat het met die plaat?

“Goed. We zijn nu druk bezig met nummers schrijven en duiken in november in Metslawier de studio in, da's in Groningen. Of nee, Friesland. Daar gaan we zo'n zeven, acht nummers opnemen met de producer Milan Ćirić. Met het winnen van de 3FM Serious Talent Award mochten we ook een single opnemen met de Engelse producer Phil Vinall, bekend van onder andere Placebo en Snow Patrol. Dat was hartstikke leuk, er was een echte klik. Het idee was met hem de cd op te nemen, maar omdat hij het erg druk heeft lukte dat niet. Hij gaat nu de eindmix doen. Daar zijn we erg blij mee. Het is een producer van naam, en hij begrijpt waar we heen willen qua geluid."

Jullie zijn ook op zoek naar een nieuw bandlid?

“Ja, in het kader van de geluidsuitbreiding. Met zijn drieën ben je al snel een standaard rockbandje. Daar is niets mis mee, maar in de studio willen we dan soms een tweede gitaar of zo erbij. Op het podium wordt het dan toch moeilijker, dan moet je met loops en samples gaan werken.”

Het is dus vooralsnog voor live-optredens?

“Inderdaad. We hebben nu twee audities gedaan, maar zij zijn het helaas niet geworden. Onze grote vriend Alan McLachlan springt zo nu en dan in, maar we willen een vast lid voor de consistentie. Dus iedereen die de ambitie heeft TheDarko te versterken, kan zich bij deze bij ons melden.”

Druk met de nieuwe plaat dus. Liggen er ook nog optredens in het verschiet?

“Uiteraard. De eerstvolgende is in Dukdalf, op 31 oktober. Tegen die tijd is het de bedoeling dat het nieuwe materiaal echt staat en we ons daarmee in de kijker kunnen spelen. Grote podia kennen ons wel en vinden ons interessant voor voorprogramma's, maar ze vinden ons nog een beetje gevaarlijk. Met de nieuwe cd hopen we daarom echt door te breken. Want we willen vooral zoveel mogelijk spelen. In de herfst barst het los."