De zomer van... No Ninja Am I

"De Spaanse gitaar gaat overal mee naartoe"

De zomer is in aantocht: tijd voor terrashangen, zandhappen en festivals. 3VOOR12/Amsterdam vraagt aan de leukste Amsterdamse artiesten waar zij deze zomer te vinden zijn en waar ze in de zomer zoal naar luisteren. No Ninja Am I speelt het liefst jeu-de-boule onder het genot van een glaasje pastis.

"De Spaanse gitaar gaat overal mee naartoe"

 • Waar ben je deze zomer veel te vinden?

 Ik heb een klein achtertuintje in Oost waar rond een uurtje of 5 de zon tevoorschijn komt. Daar ben ik veel te vinden. Bovendien wint 't tuintje het met zo'n timing van alle andere Amsterdamse terrassen (hoewel het terras - en vooral de steiger - bij Bloem aan het Entrepotdok ook relaxed is).  

 • Ik ga op vakantie en neem mee?

Sinds ik op mijn twaalfde voor het eerst een e-mineur accoord leerde spelen op de gitaar van mijn broer, gaat diezelfde Spaanse gitaar overal mee naartoe. De hals is flink kromgetrokken door alle zon, regen en kampvuren, maar misschien klinkt-ie juist daarom wel zo doorleefd (lees: vals). Toch gaat dit jaar voor het eerst m'n nieuwste liefde mee: de ukelele. Een beetje op de gok aangeschaft omdat zo'n minigitaartje me wel handig en geinig leek op reis, maar inmiddels ben ik verslaafd aan dat ding. Een demo van mijn eerste ukelele-liedje (So It Goes) is te beluisteren op m'n myspace (waarbij de kans groot is dat - naar goed No Ninja Am I-gebruik - de demo-versie direct de definitieve versie is). Ik ga trouwens naar Berkeley en San Francisco, dus wie weet maak ik nog wat hippievrienden met m'n "uke" (zoals een beetje ukelele-speler z'n instrument noemt).

 •  Wat moet een Amsterdammer zeker doen deze zomer?

Jeu-de-boulen, pastis drinken, een eigen zomer-compilatie-cd maken, en naar de zee. De echte echte (oftewel de ekte ekte).   

 • Wat vind je de slechtste zomerhit ooit? / Welke zomerhit vond je stiekem best leuk?
In een niet zo heel grijs verleden stond ik regelmatig achter de draaitafels op allerlei feestjes. Daardoor leerde ik de bijzondere kracht van veel zomerhits extra waarderen: Que Si Que No, The Ketchup Song, Fiesta van Sunclub, Groovejet van Spiller, Samba di Janeiro, Mambo #5 of dat ene nummer van Tarkan. Allemaal briljant. Iets minder briljant vond ik We're going to Ibiza en Sex on the Beach.
 •  Welk eigen nummer van jou draagt wat jou betreft het meest jouw zomergevoel uit en waarom?

Miss Sunshine. Ik heb dat liedje maar één keer gezongen en dat was op het moment dat ik 't opnam. Tekst was er nog niet echt, dus ik zing vaak een fonetisch brabbeltaaltje. Er zit een soort mijmerend, zwevend, laidback zomersfeertje in. Alsof je half in slaap, wiegend in een hangmat, een beetje voor je uit ligt te dromen.    

 •  Spelen in clubs of op festivals?

Als No Ninja Am I heb ik nog nooit op een podium gestaan. Dat komt misschien nog. Met mijn bandje/singersongwritersduo Showdog stonden we laatst op Beeckestijnpop. Op zo'n enorm podium spelen, overdag in het zonnetje, is toch héél anders dan 's avonds in een sfeervol hoekje van bijvoorbeeld Pakhuis Wilhelmina. Dat laatste werkt met onze muziek denk ik beter.

 • Wat is jouw favoriete zomerdrank?

Pastis. Sinds kort heb ik een ijskast mét werkend vriesvak, dus ik kan eindelijk ijsblokjes maken. Bovendien is pastis bij een jeu-de-boulepotje onmisbaar. Wat Isostar is voor voetbal en hardlopen, is pastis voor jeu-de-boulen.

 • Welk album wil jij de hele zomer wel draaien?

Sommige albums koop je in de lente, luister je vervolgens de hele zomer lang en blijven daardoor eeuwig draaibare zomerplaten. Bijvoorbeeld Hello Nasty van de Beastie Boys, die eerste van de Gorillaz of Octopus van The Bees. Maar het allerleukste is natuurlijk om voor de vakantie je eigen zomer-compilatie-cd te maken. Op mijn laatste staat o.a. Little Joy, Loney Dear, Ben Kweller, De Jeugd, Frankie Valli, Fleet Foxes en Jay-Z (99 problems).

 • Wat is volgens jou de beste zomeractiviteit?

Jeu-de-boulen. Als een Frans opaatje met een glaasje pastis in de hand een beetje op een boulebaan heen en weer lopen in de zon, terwijl de gemoederen hoog oplopen over de vraag of balletje 1 of balletje 2 nu dichter bij dat kleine balletje ligt; het lijkt me heerlijk om zo de zomerdagen te vullen. Amsterdam zou ook eigenlijk op iedere hoek van de straat een jeu-de-boulebaan moeten hebben. Vast ook goed voor de sfeer in de buurt. Misschien moet ik Job daar eens een mailtje over sturen.

 • Wat is je favoriete zomeroutfit?

 Ik heb al een jaar of 10 één korte broek, dus ik denk dat ik moeilijk om dit kledingstuk heen kan als favoriete zomeroutfit. Verder loop ik in de zomer veel op van die Franse stappers van katoen en een zool van touw (espadrilles), voor een paar euro te koop in die hypergrote supermarkten. Daarmee heb je meteen de perfecte jeu-de-boulewedstrijdschoenen te pakken.    

 •  Wat is volgens jou het beste Amsterdamse stadsstrand?

Weet ik niet. Ik moet bekennen dat ik nog nooit op één van de stadsstranden ben geweest. Wel kom ik regelmatig in Den Haag en ga dan ook vaak naar de zee. Als je Amsterdam en Den Haag vergelijkt, wint Amsterdam het natuurlijk op nagenoeg alle fronten, maar op het punt van stranden zijn we volgens mij totaal kansloos... Tsja, Oasis zong het al: "All I wanna do is live by the sea. The little things they make me so happy. Yeah it's good, it's good to be free."

 • Welke factor gebruik je?
Vorig jaar ging ik laat op vakantie en was alles uitverkocht behalve factor 50. Geen fear factor dus. Eerder een stabiele of zelfs bindende. Works like a charm. Komt natuurlijk ook doordat ik goed heb geluisterd naar het belangrijkste advies van Mary Schmich uit haar beroemde column (later bewerkt door Baz Luhrmann): "Wear sunscreen. If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it."