Concerto op Lowlands: Arctic Monkeys onvermijdelijke hit

Platenzaak verwacht veel van Selah Sue en Passion Pit

Atze de Vrieze ,

Ook dit jaar staat de Amsterdamse platenzaak Concerto op Lowlands. Met dit jaar een onvermijdelijke bestseller: vanaf vrijdag is het nieuwe Arctic Monkeys album Humbug te koop.

Platenzaak verwacht veel van Selah Sue en Passion Pit

De loods staat er al, woensdag worden de cd’s, de lp’s en al het promotiemateriaal naar binnen gereden. Ook dit jaar staat de Amsterdamse platenzaak Concerto op Lowlands. Met dit jaar een onvermijdelijke bestseller: vanaf vrijdag is het nieuwe Arctic Monkeys album Humbug te koop. Zondagavond sluit de band uit Sheffield het festival af in de Alpha-tent. “In drie jaar tijd vier goede platen maken, en toch pas 21 jaar oud”, zegt inkoper Jorn van der Linde. “En ze maken het live altijd waar.”

Concerto staat voor het tweede jaar op rij op Lowlands. Vorig jaar verkocht de winkel opvallend veel vinyl. De winkel merkte ook dat kleine artiesten het naar verhouding veel beter doen dan de grote kanonnen. “Het Alpha-publiek is toch heel anders dan de mensen die in kleine tenten als Lima en India. Die komen echt om dingen te ontdekken.” De Belgische soulzangeres Selah Sue bijvoorbeeld. “Ik verwacht veel van haar. Haar eigen beheer ep mogen we niet in de winkel verkopen, maar wel op festivals. Live is Selah Sue erg goed, dus die gaat vrienden maken.”

Andere tips van Concerto zijn de vreemde Chinese band Hanggai, de mysterieuze Zweedse met de bijzonder live-show Fever Ray, indiedance band Passion Pit en het Amerikaanse Wilco. “Wilco zou wel eens veel vrienden kunnen gaan maken. Net als vorig jaar Sigur Ros: op zich is het al een grote band, maar op zo’n festival voor heel veel mensen nieuw. En ik denk dat we toch weer veel Roosbeef gaan verkopen. Haar cd verkoopt al maanden als een tierelier. Daar komt maar geen einde aan.”

Tot slot nog de nieuwe Nederlandse releases. Aux Raus en The Madd brengen elk hun album uit op Lowlands. “Ik hoop dat ze het goed gaan doen. We zullen ze sowieso wel verkopen, maar veel meer als het optreden goed is.” Het nieuwe album van Moke komt pas na het festival uit, maar daar is wat op verzonnen. “We verkopen op Lowlands T-shirts, en dan krijg je de cd thuis gestuurd als hij uit komt.”