Beestenboel in Artis maakt tijdelijk plaats voor Anne Soldaat

Uitgesproken muziek en intieme sfeer kenmerken de zevende ZOOmeravond

Tekst: Isabelle Mulder Foto's: Sander Baks ,

Op negen augustus staat Artis niet alleen in het teken van stampende olifanten en gillende gorrilla's. Tijdens de zevende ZOOmeravond laat Anne Soldaat menig dierenliefhebber verrassen. Waren ze nog geen fan van de popparel, dan zijn ze het nu.

Uitgesproken muziek en intieme sfeer kenmerken de zevende ZOOmeravond

Terwijl bezoekers omringd worden door apen en pinguïns, gaat het langzaamaan schemeren.  Het is alweer de zevende ZOOmeravond in dierentuin Artis en het park sluit pas na zonsondergang zijn deuren. Tot die tijd kunnen mensen hun hart ophalen aan flora, fauna én muziek. In het pitoreske prieeltje bij de flamingoserre maakt Anne Soldaat zich op voor een beestachtig optreden. 

"Ik zou graag een pandabeer willen zijn, dan staan er altijd mensen voor mijn kooi en krijg ik veel aandacht," grapt ex-Darryll-Ann-gitarist Anne Soldaat. Achtervolgens oppert hij dat hij met zijn 'Big Band' voornamelijk nummers zal spelen van de nieuwe plaat In Another Life. Een album dat Soldaat volledig samen met Jason Falkner (ex-Jellyfish, werkte met Beck, Air en vele anderen) heeft gemaakt.

Toegankelijke liedjes als Mother of a Lie en Mr Randalph trakteren menig luisterend oor. De karakteristieke stem van Anne klinkt als een zoete inval met een licht bittere nasmaak. Om het prieeltje staan inmiddels tientallen mensen, jong en oud, als er een ode wordt gebracht
aan de overleden zeeleeuw Max. "Zijn libido is hem teveel geworden", klinkt zijn stem vanaf het podium.

"Het menselijk libido is overigens de rode draad geweest in
mijn oeuvre," laat Soldaat weten. Zou dat het geheim van deze band zijn? De toon is gezet. Niet alleen het publiek lacht, maar ook het muzikale brein heeft er zin in. Heel even wordt het smaakvolle samenspel verstoord door een iets te hard gitaargeluid, maar al snel vindt de band zijn balans weer terug.

Door het vermogen van toetsenist Matthijs van Duijvenbode (multitasker op wie de gemiddelde persoon jaloers kan zijn) wordt de afwezigheid van drummer Marcel van As nauwelijks opgemerkt. Gitarist Maurits en bassist Reyer maken het plaatje compleet en geven het geheel net dat beetje extra. Met Going South wordt de buitengewone en bijzonder sfeervolle openluchtuitvoering afgesloten. 


Gezien: Anne Soldaat, zaterdag 9 augustus 2009, Artis.