Veelbelovende eerste voorronde van Mooie Noten 2009 in Volta

Talenten gooien alles in de strijd

Joline Cramer en Amber Kuipers ,

Een beetje soul, een beetje rock, een beetje Nederlandstalig; we zagen een breed scala aan talent voorbij komen in de eerste voorronde van Mooie Noten 2009. Martin veroverde het publiek met Nederlandstalig, sentimenteel pianowerk en ging er vandoor met een plekje in de halve finale.

Talenten gooien alles in de strijd

Zaterdag 14 juni vindt de tiende editie van Mooie Noten plaats in het Vondelpark Openluchttheater. Tijdens de eerste voorronde in de Volta zetten zes  talenten alles op alles om een plek in de halve finale te scoren. Met het zwoele How Can We Know was het aan de mannen van C.C.Cream om de spits af te bijten. De rauwe stem van Christian Kratzsch wordt begeleid door een pakkend ritme van Joris Feiertag en intrigerend pianospel door Coen Modder. Deze woensdagavond zette het trio een groovende, soulvolle performance neer. Ondanks het feit dat het soulvolle trio deze voorronde niet won, twijfelen we er niet aan dat we meer van C.C.Cream gaan horen. 

Onder het pseudoniem Jo-Ann leverde het duo Joosje en Annemieke een serie kippenvelbezorgende ballades af. Met een ietwat dramatisch,  jazzy intro van vingervlug pianowerk introduceert Ann haar partner. Joosje stelt zich ietwat verlegen voor maar zodra zij van wal steekt, blijkt dat hier een gepassioneerd natuurtalent op het podium staat. Met het afsluitende nummer ‘Saturday Morning’ sloot het duo vijftien indrukwekkende minuten af. 

Jo-Ann gaf het stokje door aan Martin, waarna de spotlights zich reduceerden tot een bescheiden hoekje van het podium. Met zijn ontroerende pianospel en troostende teksten raakt Martin menig toeschouwer. Rockchick Kayla! valt een beetje uit de toon bij de voorgaande performances. Haar soulvolle stem doet nog het meeste aan Joss Stone denken. Het nummer ‘Lost’ wijkt erg af van Kayla’s voorgaande nummers. Terwijl deze nummers meer soulinvloeden hadden had ‘Lost’ meer weg van een ballade. Kayla! durft de hoogte in te gaan. We horen af en toe nog een valse noot, maar dit is niet storend.

Nu Kayla! de rockmuziek heeft geïntroduceerd, kan Philson natuurlijk niet achterblijven. Met zijn rauwe stemgeluid doet de muziek van Philson ons nog het meest denken aan de goede oude Rock & Roll. Het nummer ‘Take your time’ is toch wel het hoogtepunt van het optreden van Philson. Het funky gitaarspel gecombineerd met de rauwe stem van de zanger geeft het nummer extra drive. Kortom, Philson weet hoe hij moet rocken, alleen rockt hij wel een beetje eentonig.

Toen Carla neerstreek op de pianokruk was het meteen duidelijk dat we met een serieuze dame te maken hebben. Haar diepzinnige teksten en intrigerende pianospel raken menig bezoeker. Opvallend zijn de Friese teksten van de zangeres. Carla houdt het bescheiden, maar weet het publiek toch te raken. Djen is de afsluitende act van de avond. Zij voert qua performance de boventoon. Samen met de bassist en de gitarist maakt ze er een groot feest van. Djen danst en straalt op het podium en weet het publiek goed bij haar optreden te betrekken.

De jury verkoos Martin tot winnaar van de plek in de halve finale. Daarmee zien wij hem 24 april terug in Paradiso.

Gezien: Voorronde Mooie Noten, Volta, woensdag 8 april 2009.