The Whitest Boy Alive speelt Trouw plat en nat

Eerste grote concert in Trouw Amsterdam is een geslaagd feest

Tekst: Bibi Eckhardt | Foto's: Eline Soumeru ,

Sommige shows vergeet je niet snel. Het optreden van The Whitest Boy Alive in Trouw behoort zeker tot deze show. De ‘nerds’ uit Duitsland deden de temperatuur in Trouw afgelopen weekend tot zo’n hoogte stijgen, dat het uitdelen van flesjes water aan het publiek geen overbodige luxe was.

Eerste grote concert in Trouw Amsterdam is een geslaagd feest

Afgelopen zaterdag vond in Trouw Amsterdam het eerste grote concert sinds de opening plaats. Binnen no time waren de kaarten voor de Duitse band The Whitest Boy Alive en de Noorse band The New Wine uitverkocht. Niet alleen uit het tempo van de kaartverkoop, maar ook uit de vroege opkomst, blijkt al voor het begin van de show het enthousiasme van het publiek van vanavond.

 

Wanneer The New Wine om stipt elf uur begint te spelen staat de zaal al lekker vol. Het eerste nummer wordt meteen goed ontvangen en voor in de zaal gaan zelfs de voetjes al van de vloer. De onopvallende zanger, Stian Iversen, verbergt zich in zijn dikke wollen trui, terwijl de temperatuur in Trouw steeds oploopt. Zijn stemgeluid ligt lekker in het gehoor en past prima bij de strakke beats en de vele synthesizer geluiden die de rest van de band produceert. De nummers zijn stuk voor stuk dansbaar, aanstekelijk en duidelijk geïnspireerd op de hoofdact van de avond: The Whitest Boy Alive. Na drie nummers gaat de dikke wollen trui uit en gaan de bandleden, die allen zichtbaar genieten, echt los. De zaal weet dit te waarderen en beloont elk nummer met luid geklap. Als ze na drie kwartier plaats moeten maken voor de act waar het eigenlijk om draait vanavond, is de teleurstelling op het gezicht van menig bezoeker af te lezen. Een geslaagd voorprogramma dus!

 

Een half uur later is het dan zo ver. Vier jonge mannen, duidelijk trots op hun nerdy imago, betreden het podium. De zaal is volgepakt en de temperatuur is inmiddels tot bijna onaangename hoogte gestegen. Het publiek lijkt het echter niet te deren en gaat meteen helemaal los bij de opener Keep a Secret. Zanger Erlend Øye lijkt prima weg te komen met zijn nerdy uiterlijk en semi-arrogante opmerking “Congratulations on getting in tonight.”

 

Het is duidelijk hoorbaar dat de band ooit begonnen is als elektronisch danceproject en het is dan ook onmogelijk stil te blijven staan op de heerlijke nummers van hun nieuwe album Rules. Met name tijdens 1517 gaat de hele zaal volledig uit zijn dak. Hierdoor is de temperatuur inmiddels tot een bijna zorgelijk niveau gestegen. Gelukkig komen de jongens van de security het publiek verkoelen door flesjes water uit te delen. Wanneer je denkt dat het enthousiasme van het publiek nu wel een climax bereikt moet hebben, weet de band de mensen toch nog meer op te zwepen met de Stardust-cover The Music Sounds Better With You. Iedereen lijkt de hitte te vergeten en probeert in totale extase elke vierkante centimeter in het volgepakte Trouw gebouw te benutten om te dansen. Na tweemaal teruggekeerd te zijn voor een toegift, laat de band het publiek uiteindelijk totaal doorweekt, maar dolgelukkig achter.

 

Zowel The New Wine als The Whitest Boy Alive waren vanavond overtuigend . In combinatie met de geweldige ambiance van de concertzaal van Trouw, een aanwinst voor Amsterdam, en het ongelofelijk enthousiaste publiek, kan niet anders dan geconcludeerd worden dat dit een fantastische avond was. Zoals zanger Erlend al voorspelde: “This will be a night you will never forget!” Hij had gelijk.

 

Gezien: The New Wine en The Whitest Boy Alive, Trouw Amsterdam, 11 april 2009