Stuurbaard Bakkebaard verslindt Sugar Factory

Energieke show van bekwame chaosscheppers

Tekst: Meindert Bussink | Foto's: Anouck Wolf ,

Na de vele recensies van diverse 3VOOR12-lokaalsites kan ook de hoofdstad niet meer om het geweld van deze excentrieke formatie heen. Met de toevoeging van DJ DNA (ex-Urban Dance Squad) worden met strakke hand geluiden van stoffige zanglijnen en verroeste koperinstrumenten erbij gescratcht.

Energieke show van bekwame chaosscheppers

Een kijkje in de 3VOOR12-archieven vertelt ons dat, na een onderbreking van twee jaar, er sinds januari van dit jaar nu alweer voor de tiende keer over deze eigenzinnige formatie geschreven wordt. Na de vele recensies van diverse 3VOOR12-lokaalsites, kan ook de hoofdstad niet meer om het geweld heen van Stuurbaard Bakkebaard.

Ontstaan uit een groep straatmuzikanten eind jaren negentig, maken Timo van Veen, Onno Kortland en slagwerker Marc Koppen op creatieve wijze gebruik van contrabas, diverse gitaren, melodica, banjo, stemmen met effecten, trommels en ander slagwerk. Met de toevoeging van DJ DNA (ex-Urban Dance Squad) worden met strakke hand geluiden van stoffige zanglijnen en verroeste koperinstrumenten erbij gescratcht.

Stuurbaard Bakkebaard viel altijd al lastig in hokjes te plaatsen en lijkt met deze nieuwe muzikale bladzijde wel een muzikaal nirwana te hebben bereikt. Eenvoudig en smaakvol hoppen de bekwame instrumentalisten van duistere industrial riffs via dromerige woestijncountry naar obscure dansbare electro. Geen moment onzeker van hun zaak en genietend met volle teugen, spatten de vonken (en gekke bekken van de drummer) er bij de volleerde muzikanten van af. Nadeel van alle lof is dat de energie van de band op het nieuwe album
L'Amour wat lastiger te vangen is.

Optredens zoals deze in de Sugar Factory
zullen de ster van Stuurbaard Bakkebaard wellicht hoger aan het firmament laten rijzen. Inmiddels zijn de heren begonnen aan een lange tournee langs de vaderlandse clubs en festivals, dus gooi je scheerapparaat links overboord en dein mee op de golven van deze podiumbeesten. Dit goed op elkaar ingespeelde rariteitenkabinet 2.0 zou met deze overtuigende set zomaar eens een groter mainstream publiek kunnen bereiken.

Gezien: Stuurbaard Bakkebaard, Sugar Factory, 18 april 2009