Nieuwe hoofdsponsor G-Star maakt rentree Drum Rhythm Festival mogelijk

“Het woord recessie is niet één keer gevallen”

Marijke Ursem ,

Het Drum Rhythm Festival heeft een opvolger. Op 31 juli en 1 augustus vindt rondom de Gashouder in Amsterdam het Raw Rhythm Festival plaats. Met vijf binnenpodia en een lange lijst van acts en artiesten moet het in de stijl van het oude evenement verder gaan. “Raw Rhythm wordt hoe Drum Rhythm nu had moeten zijn”, vertelt Eric Holman van organisator pANdADDY.

“Het woord recessie is niet één keer gevallen”

De recessie treft veel festivals. Tegenvallende sponsorbedragen zorgen ervoor dat vooral kleine festivals het niet redden om door te gaan. Maar ook grotere festivals gooien (tijdelijk) de handdoek in de ring. Zo werd vorige week bekend dat het Reggae Sundance festival, dat ieder jaar grote groepen bezoekers uit binnen- en buitenland trok, dit jaar niet door gaat. 

Deze trend heeft pANdADDY en MTV er niet van weerhouden een oud festival nieuw leven in te blazen. Het Drum Rhythm Festival, in 2002 gestopt omdat de tabaksfabrikant geen sponsor meer mocht zijn, heet vanaf nu het Raw Rhythm Festival. De hoofdsponsor is kledingmerk G-Star. “Het woord recessie is niet één keer gevallen. We hebben met G-Star een contract voor meer jaren afgesloten en binnen een paar maanden was de deal rond”, vertelt Eric Holman van PANdADDY. De data voor het festival zijn 31 juli en 1 augustus.

“Raw Rhythm wordt hoe Drum Rhythm nu had moeten zijn als het door gegaan was. Mensen moeten niet verwachten dat het wordt zoals het was. We zijn geen retrofestival. De muziekstijlen zijn veranderd en er zijn nieuwe stijlen bijgekomen. Daarnaast hebben we te maken met een heel ander sponsorcontract dan toentertijd met Drum.” De programmering wordt grotendeels door de zelfde groep mensen gedaan als zeven jaar geleden. Volgens Holman wordt het festival een combinatie van live en electronisch. “Funk, soul, dance, maar ook hip hop.”

De traditie van grote namen op een klein podium wordt om die reden niet voortgezet. “Het eerste jaar hebben we vier bands die qua grootte ook in Paradiso hadden kunnen staan. Daarnaast behouden we wel de grote hoeveelheid bands en acts. Het was zo dat mensen voor een act kwamen en verder op het festivalterrein gingen snuffelen naar leuke dingen, dat verwachten we nu weer.” Rondom de Gashouder in Amsterdam zullen vijf binnenpodia komen en waarschijnlijk ook een tent.

“In de tweede week van mei maken we de eerste namen bekend”, belooft Holman. Ondanks dat er nu nog geen namen zijn, start de kaartverkoop wel dinsdag 28 april. Kaarten gaan rond de 40 euro per dag kosten.

UPDATE 12/06/09:
Inmiddels zijn de volgende acts voor het Raw Rhythm Festival door de organisatie bevestigd:

Dizzee Rascal, Alice Russell, Lamb, Nneka, Chuckie, Hypnotic Brass Ensemble, Black Joe Lewis, Zwart Licht, Fakkelbrigade, Toddla T, Ben Westbeech, Afrojack, Robert Luis ft. Kinny, Speech Debelle, General Levy, Mr. Wix, Ziggi & Maikal X,Herbalize It, Buddha Supreme, Heatwave, Jiggy Dje, Gomes, 6blocc en Black Element.