Laatste weken MS Stubnitz in Amsterdam

Drijvende culturele verkenner komt waarschijnlijk later dit jaar naar de Uitmarkt

Tekst en foto's: Remco Brinkhuis ,

Maandenlang bestond er grote onduidelijkheid over de toekomst van MS Stubnitz in Amsterdam. Maar dankzij de inzet van de betrokkenen kon het goede nieuws over de comeback recent bekend gemaakt worden. In het volgende verslag een aantal typische Stubnitz evenementen en gebeurtenissen van de laatste twee weken.

Drijvende culturele verkenner komt waarschijnlijk later dit jaar naar de Uitmarkt

De sfeer op de MS Stubnitz is bijzonder. Ontspannen en ongedwongen. Het feit dat het schip door zo’n 35 mensen bewoond wordt, zal hier zeker mee te maken hebben. Er is een breed scala aan projecten te bezoeken, van free jazz via theater en rock naar hardcore house. 3VOOR12/Amsterdam schetst een beeld van deze diversiteit op basis van vier recente bezoeken in de weken voorafgaand aan het vertrek van het schip naar thuisbasis Rostock in Duitsland.

Het eerste optreden van de eerste avond afscheidsconcerten van de was een optreden van Eke, een free jazz band uit Amsterdam. Free jazz is een niet bepaald toegankelijke muzikale stroming. Ken Thomson, saxofoonspeler van de band Gutbucket, legde uit dat het bij free jazz gaat om het totale geluid en niet zozeer om melodieën en samenhang. Instrumenten worden regelmatig op alternatieve methoden bespeeld en de musici proberen op elkaars geluiden te anticiperen.

Bij het tweede optreden was het de beurt aan Gutbucket, een toegankelijke jazz, trash en rockband uit New York. Dit vrolijke viertal wordt wel de huisband van Stubnitz genoemd, met ruim tien optredens op hun conto. Met onder andere Money Mgmnt For A Better Life en twee splinternieuwe songs, maakten ze veel indruk op het publiek. Met dank aan Ty Citerman voor de prettige gitaarsolo’s.

De tweede avond stond in het teken van de Stubnitz Farewell party. De crew van het schip had gezorgd voor het nodige eten en drinken en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Als bonus gaven de crewleden Bram (zang, piano en drums) en Gubi (bas) een optreden op het benedendek. De goede stem van Bram was hierbij opvallend. Tijdens het feest werd bekend gemaakt dat MS Stubnitz waarschijnlijk weer aanwezig zal zijn op de Uitmarkt, later dit jaar. Daar werd blij en opgelucht op gereageerd.

Zaterdag 28 maart waren de mensen van Future Generations geprogrammeerd voor een lekkere afscheidsshow: Kitsune. De ingang werd voorzien van brandende tonnen en binnen traden diverse dj’s en mc’s op. Soms werden passende percussie-acts toegevoegd aan optredens, waarop het publiek helemaal los ging. In één van de twee benedendecks waren continu twee vj’s actief die voor de nodige visuele effecten zorgden.

Maandag 30 maart stond in het teken van het vertrek richting thuisbasis Rostock. Diverse grote voorwerpen moesten aan boord gehesen worden, waaronder een auto. Aangenaam om naar te kijken, mogelijk minder aangenaam om aan deel te nemen. En dan is het tijd om te vertrekken. Aan de horizon verdwijnt de Stubnitz. De achterblijvers weten dat de bar aan boord inmiddels weer geopend is.  de bar aan boord inmiddels weer geopend is.

Gezien:
14 maart: Eke en Gutbucket
24 maart: Stubnitz Farewell party
28 maart: Future Generations
30 maart: Vertrek MS Stubnitz Rostock