Hoe is het met...? M-JO

"Hoe minder je nadenkt, hoe leuker het wordt"

Tekst: Dorinde Meuzelaar ,

In de rubriek "Hoe is het Met... ?" belt 3VOOR12/Amsterdam met artiesten van wie we al een tijd weinig gehoord hebben. Dit keer is het de beurt aan M-JO. Sinds het veelgeprezen debuut in 2007 is het wat rustiger rond dit duo, of is dit maar schijn?

"Hoe minder je nadenkt, hoe leuker het wordt"

M-JO, is het project van Mark de Jonge, waarin hij inmiddels al 3 jaar wordt bijgestaan door Ro Halfhide. In 2007 brachten de heren het debuut Allow Sound Kind, waarmee ze prompt werden uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe. Sindsdien lijkt het rustiger rond het tweetal. Wat is er met hen gebeurd sinds het veel geroemde debuut? En zou er al een nieuw album vol heerlijk rammelende, dromerige popliedjes in de planning staan? We vragen het Mark zelf.

"Na het verschijnen van het debuutalbum wilde ik gelijk aan een vervolg beginnen. Dat had te maken met hoe Allow Sound Kind tot stand is gekomen. De productie daarvan was een helse klus die jaren in beslag nam. De opnames die waren gemaakt, waren niet opgenomen met het idee om er een album van te maken. Het waren meer muzikale ideeën die ik wilde vastleggen. Ik kreeg heel veel enthousiaste reacties op het debuut, wat ik eigenlijk niet had verwacht. Ik wilde gelijk verder met een volgend album, zodat mensen niet zouden vergeten wie M-JO is. Maar ik kreeg het een beetje hoog in m’n bol. Ik wilde een snelle jongen in de muziekbusiness worden en probeerde mezelf in die richting te pushen. Ik zette mezelf onder druk om het album af te krijgen, maar ik kreeg geen inspiratie. Ik kwam erachter dat als ik moet van mezelf, dat het dan helemaal niet lukt."

Mark schrijft zijn muziek dan ook niet onder druk. "Ik droom al mijn liedjes. Dan hoor ik muziek en zodra ik wakker word, neem ik het op. In mijn droom klinkt het al helemaal af en geproduceerd. Maar wanneer ik het ga opnemen, gaat er altijd iets mis. Er zit een factor in die zorgt dat het anders klinkt. Dat 'misgaan' vormt de factor die ervoor zorgt dat de muziek het M-JO stempel krijgt. Daar geniet ik juist van. Wanneer een opname achteraf helemaal wordt opgepoetst, is voor mij de bezieling van het moment eruit. Ik ben juist op zoek naar die spontaniteit, en die laat zich niet dwingen."

Betekent dit dat M-JO maar een beetje voortkabbelt totdat er inspiratie voorbij komt? "Nee, dat is te kort door de bocht, ik werk keihard. Momenteel ben ik bezig met allerlei andere projecten, zoals het produceren van het album van Ro Halfhide of als drummer bij de band Chinup. Ik concentreer me niet op het maken van een tweede album, omdat ik een andere ingang moet vinden om dat proces op gang te krijgen. Ik merk dat hoe minder ik erover nadenk, hoe meer plezier ik erin heb. Überhaupt in het leven, maar in de muziek ook."