Derde voorronde Mooie Noten 2009 in Panama

Originaliteit wordt gekroond tot winnaar

Tekst: Lisa Hartgring | Foto's: Remco Brinkhuis ,

In de laatste voorronde strijden zeven singer-songwriters om een plek in de halve finale. Tevens worden ook de vier wildcards bekendgemaakt en daaruit blijkt dat er bijzonder veel talent zit in deze laatste ronde.

Originaliteit wordt gekroond tot winnaar

Om stipt negen uur bijt Mosquito de spits af in een sfeervol Panama. Dit charmante trio weet met een aangename mix van funk, soul en latin de zaal goed op te warmen. 

Daarna is het podium voor Latupe en zijn gitaar, die met rustige intieme liedjes kleine verhalen vertelt. Voor zijn tweede nummer heeft hij inspiratie geput uit de serie Lost: een nummer over Jack en zijn muze en de zangers liefde voor de serie wordt met luid applaus beloond.

De
ze laatste voorronde kenmerkt zich vooral door een grote verscheidenheid in muziekstijlen. Een bijzondere bijdrage komt van Selma. Haar krachtige en indringde muziek vergezeld met een hoge heldere stem maakt dat het publiek aan haar lippen hangt.

Duncan Mitchel geniet al behoorlijk wat bekendheid op het internet. Met 44 youtube-filmpjes en 1500 hyves-hits in één dag mogen we dan ook best wat verwachten. En dat wordt dan natuurlijk ook waargemaakt! Met drie diverse nummers reikend van het soulvolle You’re So Sexy tot de laatste intieme ballad die verhaalt over de kloof tussen arm en rijk in Buenos Aires weet Duncan het publiek voor zich te winnen.

De meest verassende act is Lake Montgomery. Haar geboortestad Paris, Texas leidde tot de basis van haar muziek die bestaat uit een combinatie van oude gospel, blues en folk. De temperatuur is al behoorlijk opgelopen en vandaar dat de gitaar even gefinetuned moet worden voordat we voor de eerste keer mogen genieten van haar rauwe, ongeschoolde zangstem. Haar teksten zijn origineel en grappig en het laatste nummer wordt afgesloten met een spetterende drumsolo, op de gitaar!

De jongste bijdrage is de 26-jarige Anne. Anne is bijna klaar met haar zangstudie aan het Conservatorium, zingt in meerdere bands en werkt als zangdocent aan de muziekschool. Met haar romantische en melodieuze stijl, afwisselend ondersteund door piano en gitaar, zingt ze over de liefde.

De avond wordt afgesloten door Apes in the Orange Grove. Dit trio, bestaande uit de broers Gijs en Joep aangevuld met bassist Don, maakt vrolijke en aanstekelijke melodieën. De stemmen van de broers zijn mooi op elkaar afgestemd en met verschillende percussieinstrumenten krijgen hun liedjes een bijzonder klank. 

Ondanks het vele talent van de avond doet de jury niet lang over de beslissing. De winnaar van de avond is: Lake Mongomery! Luid applaus uit het publiek bevestigt de keuze van de jury. De winnaar zelf is aangenaam verrast, omdat ze zelf eigenlijk alleen meedeed om het een keer te proberen. I feel so happy now, I love everybody’, aldus Lake Montgomery.

Maar omdat er nog vier wildcards te vergeven zijn, kent deze avond nog meer winnaars. De volgende gelukkige komt uit de eerste voorronde: C.C.Cream. En dan blijkt hoe getalenteerd de derde voorronde was, want daar zijn de laatste drie wildcards te vinden: Apes in the Orange Grove, Selma en Duncan Mitchel zijn ook door naar de halve finale op 24 april in Paradiso.

Gezien: derde voorronde Mooie Noten 2009 @ Panama 15-04-09.