De favorieten van... Robin Block

"2PAC is heel fijn bij de afwas"

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Robin Block, die op 15 april optreedt in Club 3VOOR12/Amsterdam. "Ik wou dat ik Last Christmas geschreven had."

"2PAC is heel fijn bij de afwas"

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Robin Block, die op 15 april optreedt in Club 3VOOR12/Amsterdam.

Wat is volgens jou het beste album ooit?
The Doors Live In Concert. The Doors was mijn eerste grote muzikale liefde. Toen ik twaalf was hoorde ik voor het eerst Riders On The Storm op de radio. Ik heb dezelfde dag nog al mijn Turn Up The Bass-cassettes (Vol 5 t/m 11) in de prullenmand geflikkerd.  
Love Is Hell van Ryan Adams vind ik ook een fenomenaal goed album omdat het zo’n eenheid is qua sound. Bijna alle liedjes op het album zijn ook goed.

Wat is volgens jou het slechtste album ooit? 
Hmmm…op welk album staat Ebony And Ivory? And more important: what the hell were they thinking!?

Wat vind je op dit moment het beste album? 
Bon Iver – For Emma, Forever Ago. Prachtige samenzang, pure liedjes zonder al te veel opsmuk. En check dit.

Wat vind je op dit moment het slechtste album?
Viva La Vida van Coldplay. Maar dat is een haat-liefde ding. Ik vond het eerste album heel erg mooi, maar nu lijkt het alsof die band alleen nog maar bombastische nummers schrijft die gemaakt zijn om schuimbekkend mee te bleren in voetbalstadions.

Wat is het beste optreden waar je ooit heen geweest bent? 
J
eff Buckley in Paradiso 1995. Coldplay Lowlands 2000. Radiohead afgelopen jaar in Westerpark.

Wat is het slechtste optreden waar je ooit heen geweest bent? 
Soul Asylum in Paradiso. Daar was ik mooi even ingetrapt. Dit was een soort veredelde incrowd cd-presentatie voor cokeheads uit de muziekindustrie die weekendje waren overgekomen naar party-eiland Amsterdam. “Europe’s such a cute little country” hoorde ik een kauwgomkauwende blondine die avond in mijn linkeroor smakken. Na amper 45 minuten ellende was het dan ook weer voorbij.  

Noem een aankomend optreden waar iedereen naartoe moet: 
Salif Keita op 4 mei in de Melkweg. Ga ik verder niet uitleggen; moet je gewoon naartoe!

Wat was je de eerste cd/lp die je ooit kocht?
Op mijn achtste won ik per ongeluk een Gerard Joling LP op de dorpsbraderie. Er stonden onvergetelijke klassiekers op als Love Is In Your Eyes, No More Boleros en Ticket To The Tropics. Zo kon ik reeds vroeg mijn kopstem trainen. 
Worst Case Scenario van dEUS was het eerste album waarvoor ik met een knuist vol spaarcentjes de cd- winkel binnenliep.

Welke cd/lp heb je als laatste aangeschaft? 
Voor de honderdachttiende keer Fuzzy van Grant Lee Buffalo. Ik raak die plaat ongeveer om de 3 jaar kwijt, en dan moet ik hem weer opnieuw kopen. Misschien kan nu ik alvast een bestelling plaatsen voor 2012…

Wat is je favoriete ‘foute’ plaat?
The Chronic van Dr. Dre. Voor de betere male chauvinistic buien.

Noem muziek/een band/artiest die je leuk vindt, waarvan mensen vaak niet verwachten dat je het leuk vindt:
Introducing The Hardline van Terence Trent D’Arby vind ik stiekem een heel goed album. Lullig voor hem trouwens dat hij in het collectieve eighties-geheugen zo vaak verward wordt met Milly Vanilly.
2PAC vind ik ook erg fijn om op te zetten als ik een stapel afwas heb weg te werken.

Wat is volgens jou het beste nummer aller tijden? 
The End van the Doors, omdat het de soundtrack is van de beste film aller tijden die op zijn beurt weer gebaseerd is op het beste boek aller tijden.

Wat vind je het slechtste nummer aller tijden? 
Bed Of Roses van Jon Bon Jovi? It’s My Life van Jon Bon Jovi? Of anders Living On A Prayer van.. eh…  

Wat is je favoriete plek om te spelen? 
Mijn keuken; daar schrijf ik ’s nachts mijn liedjes.

Wat is je favoriete plaat om op te dansen? 
Om op te dansen ben ik van de goede oude soul; James Brown en Otis Redding dus. Ik hou er ook wel om een end weg te zwalken op van die fatalistische Balkanfanfares.

Wat was het eerste liedje dat je kon zingen/spelen?
About a Girl van Nirvana, nipt gevolgd door het basloopje van Hey Joe.

Wat zing je het liefst onder de douche? 
The Crystal Ship van the Doors, A Change’s Gonna Come van Sam Cooke. Verder alles waar een Richard Cheese-versie van te maken valt.

Welk nummer zou jij geschreven willen hebben? 
Oefff, heb je even? Underwood Typewriter van Fionn Reagan, het nummer Parachutes van Coldplay, Pyramid Song van Radiohead, Any Day Now van Elbow, I See Monsters van Ryan Adams, Seven Swans van Suf-Jan Stevens, Independence Day van Ellioth Smith, Not To Touch The Earth van the Doors, etc. etc.
En natuurlijk Last Christmas van WHAM. Dan was ik nu al lang binnen geweest en had ik elk jaar genoeg geld om kerstcadeautjes te kopen. Kersthits en stadionkrakers, dat is the shit!