De favorieten van... Amarins

"De plaat van Pipi Langkous heb ik grijs gedraaid"

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Amarins, die begin dit jaar haar debuutalbum uitbracht en op 15 april optreedt in Club 3VOOR12/Amsterdam.

"De plaat van Pipi Langkous heb ik grijs gedraaid"

In onze vaste rubriek 'De favorieten van...' zetten Amsterdammers uit de muziekscene hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Amarins, die begin dit jaar haar debuutalbum uitbracht en op 15 april optreedt in Club 3VOOR12/Amsterdam.

Wat is volgens jou het beste album ooit?

Het wisselt nog wel eens maar  op dit moment zeg ik De Kift met Koper. Muzikaal gezien erg goed, theatraal en met humor. Een belangrijke combinatie voor mij. Verder blijven Homogenic van Bjork en Rain Dogs van Tom Waits favoriet.

Wat vind je op dit moment het beste album?
Chinup met The Horse We Rode On. Goede nummers en mooi geproduceerd in het huisje van Chinup zelf. Live met band is het ook erg goed maar de thuisopnamens blijven grandioos!

Wat is het beste optreden waar je ooit heen geweest bent?
Joanne Newsom in Paradiso was het mooiste luisterconcert. Het was een heel kwetsbaar optreden, iedereen zat doodstil te genieten. De Kift op de Parade was zeker het vrolijkste. Op een mini podium, alles viel om en ze speelden nog net zo opzwepend door!

Wat is het slechtste optreden waar je ooit heen geweest bent?
Afgelopen winter Jolie Holland in Melkweg. Muzikaal gezien was het goed, maar zonder passie. Ze reageerde chagrijnig op het publiek en de technici. Dat vond ik echt tegenvallen.

Noem een aankomend optreden waar iedereen naartoe moet:

Het duurt nog even maar Lhasa op 16 oktober in de Paradiso lijkt mij heel bijzonder om live te zien.

Wat was je de eerste cd/lp die je ooit kocht?
De plaat van Pippi Langkous. Die heb ik ook helemaal grijs gedraaid. Het was iedere keer weer super spannend wanneer de boeven achter haar aan het dak op gingen!

Welke cd/lp heb je als laatste aangeschaft?
Johnny Cash At Folsom Prison, omdat het een schande is dat ik hem nog niet had en omdat het een geweldig album is. Als je je ogen dicht doet ben je erbij.

Wat was de grootste muzikale miskoop die je ooit hebt gedaan?
Plectrums, ik kan er niet mee spelen.

Wat is volgens jou het beste nummer aller tijden?
De Cara A La Pared van Lhasa, alles is er prachtig aan - zo mooi gezongen en geproduceerd.

Wat is vind je het slechtste nummer aller tijden?
You’re Beautiful van James Blunt. "I saw your face in a crowded place" Vreselijk!

Wat was je meest bizarre optreedervaring?
Dat was in Indonesie. Mijn zus en ik gingen naar een barretje in Yogyakarta en raakten aan de praat met twee jongens. We hadden het over muziek. Toen liep een van de jongens ongevraagd naar de band en vroeg hen of ik een nummer met ze mocht spelen. Ik heb toen Billy Jean met ze gespeeld. Althans, geprobeerd. Vooral de drummer ging totaal in zijn eigen spel op. Heel grappig en bizar  (zie foto).

Wat is je favoriete plek om te spelen?
Hopelijk dit jaar op Oerol.

Wat is je favoriete plaat om op te dansen?
Billy Jean van Michael Jackson en Jailhouse Rock van Elvis.

Wat was het eerste liedje dat je kon zingen/ spelen?
Kili Kopili Sisi Mangki, een Indonesisch liedje dat mijn vader ons heeft geleerd.

Club of festival?
Festival, en dan het liefst met muziek en theater

Voor wie zou je wel eens een serenade willen zingen?

Ik heb heel wat serenades beloofd. Ik heb namelijk voor mijn verjaardag vorig jaar een gitaar gekregen van mijn vrienden. Femke uit de band had zonder dat ik het wist een inzamelactie gehouden waar heel veel mensen aan mee hadden gedaan. Echt fantastisch! Ik heb toen mijn gitaar kunnen kopen en heb aan iedereen die gesponsord heeft een serenade beloofd. Dat heb ik dus nog steeds niet gedaan.


Amarins speelt woensdag 15 april met haar Le Gatte Negre in Club 3VOOR12/Amsterdam in Bitterzoet.