Cd-recensie: Lucky Fonz III - A Family Like Yours

Eigenwijze troubadour levert zomerse popplaat af

Rens van den Boogaard ,

In alles klinkt Lucky Fonz III's derde studioplaat extremer dan zijn voorgangers. De folkliedjes in mineur zijn ingewisseld voor heuse ballades met strijkers en de aanstekelijke uptempo pianonummers zijn uitgegroeid tot stuiterende popliedjes. Wie niet kan volgen heeft het nakijken; Otto Wichers is volwassen geworden en kijkt alleen nog maar vooruit.

Eigenwijze troubadour levert zomerse popplaat af

In oktober 2007 bracht Lucky Fonz III zijn tweede cd Life Is Short uit. Sindsdien is het snel met Otto Wichers gegaan. Zijn reputatie van rasentertainer snelde hem vooruit en via een clubtour en Lowlands bereikte hij het door hem gewenste grote publiek als huistroubadour bij De Wereld Draait Door. Nu is er dan zijn derde album A Family Like Yours, waarover hij vooraf geruchten verspreidde met steekwoorden als gabberhouse en palingsound.

Zover gaat A Family Like Yours niet, maar van een koerswijziging is weldegelijk sprake. In alles klinkt deze derde studioplaat extremer dan zijn voorgangers. De folkliedjes in mineur zijn ingewisseld voor heuse ballades met strijkers en de aanstekelijke uptempo pianonummers zijn uitgegroeid tot stuiterende popliedjes. Van die laatste categorie zijn er trouwens veel te vinden (zoals de single Summer Day of het opgetogen Station Wagon); Otto Wichers zit goed in zijn vel en dat uit zich tekstueel en muzikaal in wat gerust een zomerplaat genoemd mag worden.

Eenmaal van de verrassing bekomen openbaren zich vertrouwde kenmerken: De herhaling van zinnetjes, de stembuigingen en de spitsvondige teksten. De beste nummers van de plaat combineren het vertrouwde geluid met de vernieuwingsdrang van Lucky Fonz III. The Mermaid is een liefdevol tekstueel hoogstandje en het gitaarspel en de zanglijn van My Daughter laten de sterke folky kant van Lucky Fonz III horen.

Otto Wichers heeft zijn zaakjes professioneel aangepakt. Hij is nog altijd eigenwijs maar durft nu ook te bouwen op buitenstaanders die hij zelf bewondert. Voor de productie schakelde hij Rutger Hoedemaekers van About in en voor de zang liet hij zich coachen door Voicst's Tjeerd Bomhof. Dat vertrouwen wordt uitbetaald in een gewaagde popproductie en Lucky Fonz III's beste zang tot nu toe.

Het zal voor de fans van het eerste uur misschien even wennen zijn, maar veel bedenktijd is er niet. Lucky Fonz III is volwassen geworden en kijkt alleen nog maar vooruit. Hij is zelf ongetwijfeld alweer drie stappen verder, de argeloze luisteraar achterlatend met een fijne zomerse popplaat die zich in je hoofd nestelt.