Het Mortale Tribunaal: November 2008

Wat vindt het Tribunaal van Eva Braun, Dollygrip, Stuck on the Bottom en Barbarella?

Redactie 3VOOR12/Amsterdam ,

Elke derde donderdag van de maand beoordeelt het Mortale Tribunaal nieuwe muziek van artiesten uit onze hoofdstad. Het eerste nummer van de demo of EP wordt gedraaid in de uitzending op StadsFM. Dit keer een kritisch oor voor Eva Braun, Dollygrip, Stuck On The Bottom en Barbarella. Worden ze gefileerd of opgehemeld?

Wat vindt het Tribunaal van Eva Braun, Dollygrip, Stuck on the Bottom en Barbarella?

Dagelijks stromen de emails met mp3-tjes de inbox in en vallen er demo’s en EP’s op de mat bij de redactie van Radio Mortale en 3VOOR12/Amsterdam. In november maakte Christiaan Walraven weer een selectie uit deze berg nieuwe muziek om deze te beoordelen in het Mortale Tribunaal. Hij doet dat deze maand samen met Astrid Engelen, die schrijft voor de website van 3VOOR12/Amsterdam. 

 

Eva Braun heeft met zijn energieke optredens al een behoorlijke live reputatie opgebouwd in Mokum. Of hun muziek ook op de radio werkt, wordt getest met Put Your Fist in your Mouth, het eerste nummer van hun EP. De genoemde termen in de biografie van Eva Braun zijn zeker van toepassing: ‘tienerabortuspunk’, ‘vuilnissenbakkenrock’, ‘asbakgarage’ en meer. Astrid vindt het wel ‘lekker rammelen.’ Christiaan vraagt zich af of je hier thuis naar zou luisteren. Het Tribunaal is het er over eens dat Eva Braun geschikter is om live te zien, liefst in een donker hol met stinkende mensen. En als je ze in het echt op de bühne ziet, biedt ze een glaasje chocomel aan: dan maak je een goeie beurt!

 

De tweede demo van de avond is van Local Hero 2008 Dolly Grip. “Indiepop met een scherpe rand” volgens de beschrijving van de band zelf. Christiaan en Astrid vinden het nummer Under Your Sheets allebei wel lekker vrolijk. Geschikt om bij te barbecueën in de zomer. De titel heeft Astrid een beetje op het verkeerde been gezet. In plaats van te zingen over de liefde, zingt de zanger “I’m always reading.” Dit leidt Christiaan tot de hypothese dat de zanger geen zin in seks heeft, maar liever een boek leest onder de lakens.

 

Stuck On The Bottom heeft hun hele cd Kill The Virus bij het Tribunaal bezorgd. Zoals gebruikelijk bij het Mortale Tribunaal wordt alleen het eerste liedje gedraaid, in dit geval Upon The Cover. Helaas voor Stuck On The Bottom is het Tribunaal niet zo dol op het nummer. Er zitten te veel tempo- en stijlwisselingen in. Christiaan vindt dat ze voor één stijl moeten kiezen en daar bij moeten blijven, want de band heeft wel potentie. Astrid vindt het net niet geslaagd.

 

De laatste band die zich aan het Mortale Tribunaal laat onderwerpen, is Barbarella. Geen Amsterdamse band, maar ze hebben de redactie van Radio Mortale toch weten te vinden vanuit Nijmegen. Over de voorgaande nummers zijn Christiaan en Astrid al vrij eensgezind, maar over Monobeep van Barbarella zijn ze unaniem: gaaf!

 

Het Mortale Tribunaal wordt iedere derde donderdag van de maand tussen 20.00 en 21.00 uur uitgezonden op Radio Mortale.