De favorieten van... Diggy Dex

'Ik had Street Spirit van Radiohead wel geschreven willen hebben'

In onze vaste rubriek ´de favorieten van...´ zetten Amsterdamse artiesten hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Diggy Dex, die momenteel het land in trekt met zijn nieuwe cd Mayonaise Voor De Ziel. Zelf heeft hij echter al tijden geen concerten meer bezocht of cd's gekocht. 'De laatste cd die ik heb gekocht was een verzamel Blues cd bij de Kruidvat voor 3 euro.'

'Ik had Street Spirit van Radiohead wel geschreven willen hebben'

In onze vaste rubriek 'de favorieten van...' zetten Amsterdamse artiesten hun beste en slechtste muzikale ervaringen op een rijtje. In deze aflevering Diggy Dex, die momenteel het land in trekt met zijn nieuwe cd Mayonaise Voor De Ziel.

Wat is volgens jou het beste album ooit?
Er zijn heel veel goede albums gemaakt: Thriller van Michael Jackson, The Blueprint van Jay Z, Never Mind van Nirvana, The Slim Shady LP van Eminem, Fields of Gold van Sting, Black Sunday van Cypress Hill, Sgt. Pepper’s van The Beatles, All eyez on me van 2Pac, Otis Redding (best of) Rage Against The Machine (de eerste) teveel om op te noemen. Als ik er een moet kiezen dan toch het album wat ik het meest gedraaid heb in m’n leven: Dummy van Portishead. Toen ik dat voor het eerst hoorde wist ik niet wat ik meemaakte. Dit was echt iets nieuws, iets revolutionairs.

Wat vind je op dit moment het beste album?
Ik heb niet een beste album momenteel: Op m’n iPhone staan nu bijvoorbeeld de albums van de Jeugd van tegenwoordig, Kohfie Konnect, AmyMcDonald, The Ting Tings, Nancy Sinatra, en die van mezelf. Waarom? Omdat ik het vette muziek vind natuurlijk!

Wat is het beste optreden waar je ooit heen geweest bent?
Metallica in Ahoy, 1992. Toen was ik 11. Waarschijnlijk omdat het mijn eerste concert was wat ik bewust heb meegemaakt en wat veel indruk op me heeft gemaakt. De hele sfeer en de spanning en de strakheid ervan hebben een diepe indruk op me achter gelaten.

Wat is het slechtste optreden waar je ooit heen geweest bent?
Ik vond the Streets in de Melkweg twee jaar geleden erg tegenvallen. Rommelig en ongeïnspireerd. Nu moet ik zeggen dat ik bijna nooit meer naar concerten ga, alleen van vrienden of waar ik zelf moet optreden.

Welke cd/lp heb je als laatste aangeschaft?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik al in geen tijden cd’s meer heb gekocht. Of ik krijg ze, of ik download ze of pluk ze van de luisterpaal. De laatste cd die ik heb gekocht was een verzamel blues cd bij Kruidvat voor 3 euro om te kijken of er nog leuke samples op stonden. Dat was niet het geval.

Wat was de grootste muzikale miskoop die je ooit hebt gedaan?
Bobby Digital van The Rza. Ik ben altijd erg fan van hem geweest maar dit album viel zo ontzettend tegen, dat ik hem gelijk terug heb gebracht naar de winkel.

Wat is je favoriete ‘foute’ plaat?
Veel. Ik hou van meezingers van Hazes en Nederlandstalige dingen. Niet per se fout, er zit vaak mooie muziek tussen. Maar wat dat betreft ben ik net als iedere Nederlander.

Noem muziek/een band/artiest die je leuk vindt, waarvan mensen vaak niet verwachten dat je het leuk vind:
Stef Bos, Dolly Parton, Bjork, Herman van Veen, Edith Piaf, Rufus Wainwright, Doe Maar, Ramses Shaffy. Singer-songwriters en chansonniers dus.

Wat is volgens jou het beste nummer aller tijden?
Billie Jean van Michael Jackson. Het nummer heeft alles in zich. Die drums en de basloop hebben mij altijd betoverd. Zet deze aan in de club en iedereen gaat nog steeds los.

Wat was je meest bizarre optreedervaring?
Bekogeld met bier te worden in en grote boerenschuur ergens bij Nieuwveen in de buurt. Mensen daar waren niet echt gediend van hiphop.

Heb je rituelen voor je gaat optreden?
Nee, niet echt. Een schoon t-shirt aantrekken is het meest wilde wat ik doe.

Wat is je favoriete plek om te spelen?
Favoriete plek is denk ik toch wel 013 in Tilburg. Het geluid is goed, voorzieningen zijn puik geregeld, mensen zijn lekker los. Het totaalpakketje zeg maar.

Wat was het eerste liedje dat je kon zingen/ spelen?
Het eerste liedje dat ik kon zingen, of althans voor mij leek het alsof ik het kon zingen, was het nummer Pa van Doe Maar. Toen was ik denk ik drie jaar oud en liep ik dat mee te bleren. Daarna alles van Michael Jackson en The Beatles.

Club of festival?
Festival. Buiten optreden is een stuk leuker dan binnen. De sfeer op een festival is meestal ook een stuk losser.

Wat zing je het liefst onder de douche?
Alles wat ik in m’n hoofd heb zitten op dat moment. Van Guus Meeuwis en Katy Perry tot en met Sinead O’Connor en Diggy Dex.

Welk nummer zou jij geschreven willen hebben?
Dat is een moeilijke vraag. Er zijn zoveel goede nummers gemaakt over de tijd. Ik ben altijd erg onder de indruk geweest van het nummer Street Spirit van Radiohead. Die sfeer zou ik graag willen vastleggen op een track.

Welke muzikant zou je wel een dagje willen zijn?
Scott Storch. En dan zou ik heel veel beats naar info@diggydex.nl sturen met de mededeling: Hi Diggy Dex, here are some of my finest beats. You can have them!