Ook Björk mogelijk bij reeks concerten in Amsterdams Westerpark

Maar 'dreunend' Two Sevens Splash keert er niet meer terug

Boeker Mojo Concerts wil het nog niet bevestigen, maar het Amsterdamse stadsdeel Westerpark wel: ook Björk staat begin juli zo goed als zeker in het Amsterdamse Westerpark. Haar optreden maakt deel uit van de reeks openluchtconcerten die eind juni en begin juli plaatsvinden naast het Westergasterrein, met verder onder meer Keane en Scissor Sisters.

Maar 'dreunend' Two Sevens Splash keert er niet meer terug

Cultuurwethouder Dick Jansen van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark zegt het al zeker te weten: de IJslandse zangeres Björk doet komende zomer het Amsterdamse Westerpark aan voor een openluchtconcert. Boeker Mojo Concerts zegt bijna zekerheid te hebben en meldt dat de onderhandelingen voor een concert op een van eerste dagen in juli zo goed als rond zijn. “Volgende week is er meer duidelijkheid”, zegt Mojo-woordvoerder Marianne Manders.

Het mogelijke optreden van Björk maakt deel uit van een reeks van vier andere openluchtconcerten in het Westerpark die eind juni en begin juli plaatsvinden. James Morrison, John Legend, Keane en Scissor Sisters komen al zeker naar Amsterdam. Zo lijkt het erop dat Mojo er definitief een nieuw favoriet speelveld bij heeft voor grote openluchtconcerten. Zeker twee weken lang komt er een groot podium in het Westerpark te staan.

Vorig jaar hield Mojo een testcase in het park met concerten van James Blunt en Juanes en een editie van reggaefestival Two Sevens Splash. Dat beviel blijkbaar uitstekend: “Het is een ontzettend mooie locatie, en dat in de stad”, zegt Marianne Manders. “De sfeer was vorig jaar goed en we hadden veel geluk met het weer. Er heerste tijdens de concerten echt zo’n zomers parkgevoel, in een grote zaal wordt het niet zo sfeervol. Mooi weer kun je natuurlijk niet garanderen, maar als deze concerten goed lopen, komen we zeker terug.”

De capaciteit van de openluchtconcerten in het Westerpark is maximaal 18.000 bezoekers. Mojo mikt op 15.000 bezoekers per optreden. Het stadsdeel Westerpark staat per jaar zes evenementen in het park toe die naar verwachting meer dan 10.000 mensen trekken. Stadsdeelwethouder Dick Jansen is opgevallen dat de buurt over het algemeen positief reageert op de zomerconcerten. “Niet dat iedereen er ook naar toe gaat, maar we hebben nog geen bezwaren binnen gekregen. Vorig jaar trouwens ook niet”, zegt hij. Muziek in de openlucht moet volgens hem echter niet te heftig worden. “We hebben vorig jaar wel ná Two Sevens Splash tien klachten gehad over die reggaedreun die de hele dag doorging. Dat wilde de buurt niet meer, dus dat festival is dit jaar weer in de Heineken Music Hall.”

Een dancefestival als 05 Days Off dat rond dezelfde tijd plaatsvindt als de concerten – vanaf 4 juli – is daarom niet gewenst door het stadsdeel, ook al staat er net een flink openluchtpodium in het park. De deze week bekend gemaakte opener, Daft Punk, zou in de buitenlucht ongetwijfeld een zomers knalfeest kunnen opleveren. Het Franse duo opent 05 Days Off nu in de HMH. “Ja, we hebben eraan gedacht om Daft Punk in het Westerpark neer te zetten”, zegt programmeur Maurice Spijker. “Maar dat bleek lastig te plannen. Bovendien zitten de hoge heren van het stadsdeel niet meteen te wachten op gedreun in het park. Die locatie leent zich beter voor rustiger muziek.”