Jubilerend Electronation wil een kwaliteitsstempel zijn

Danceorganisatie viert verjaardag tijdens 5 Days Off

Electronation bestaat deze maand vijf jaar en viert daarom op 7 juli een feestje tijdens 5 Days Off. Roy Avni richtte de danceorganisatie in 2002 op, om de in zijn ogen vastgeroeste scene een nieuwe impuls te geven. Hij ziet Electronation anno 2007 als een kwaliteitsstempel.

Danceorganisatie viert verjaardag tijdens 5 Days Off

De Nederlandse danceorganisatie Electronation is uitgegroeid tot een kwaliteitsstempel, zegt oprichter Roy Avni. Zijn geesteskind bestaat vijf jaar en heeft in die tijd ook zijn ei gelegd in het buitenland. Tijd voor een feestje: op 7 juli viert Electronation zijn verjaardag tijdens 5 Days Off. Enkele artiesten zijn Solvent, Dr. Lektroluv en Bangkok Impakt.

Londen, Barcelona, Berlijn - plaatsen waar Electronation de afgelopen maanden feesten organiseerde. "Langzaam maar zeker verspreidt het zich", zegt initiator Roy Avni. Vijf jaar geleden begon hij zijn organisatie met enorm veel ambitie. Nieuwe talenten moesten er komen, de dancescene zat vast. Een missie die geslaagd is, vindt hij. "Je zag in 2002 steeds dezelfde artiesten en dj's in de clubs. Ik was op zoek naar nieuwe artiesten met nieuwe geluiden. Veel van de namen die we hebben gescout brengen nu veel muziek uit. En je hoeft geen grote naam meer te hebben om geboekt te worden."

Avni ziet om zich heen dat zijn concept gekopieerd is en dat vindt hij goed. "Toen Electronation begon zei iedereen dat het niet zou werken. Het was een onprofessionele organisatie, maar wel een die werkte vanuit de passie voor muziek. We zijn doorgegaan met het houden van evenementen en dat idee is opgepikt door anderen."

Inmiddels is Electronation ook de grens overgebracht. Er zijn zo'n twintig evenementen in het buitenland gehouden, waaronder acht in Engeland. Avni promoot daar Nederlandse dance - zorgt voor airplay, optredens en artikelen in de juiste tijdschriften. Hij ziet Electronation als een kwaliteitsstempel. "Een naam die respect krijgt", zegt Avni. "We hadden mee kunnen gaan met lucratieve trends, maar we hebben gekozen om op de achtergrond te blijven, goede projecten op te zetten en andere organisaties te steunen." Daarom doet Electronation geen grote festivals onder eigen naam zegt hij. Samenwerking is er wel met bijvoorbeeld 5 Days Off, Impulz en Dance Valley, waar Electronation een eigen tent heeft. Avni: "We zijn daar een tegengewicht voor de andere tenten. Wat kleiner, met een heel eigen sfeer en eigen artiesten."

Voor de volgende vijf jaar heeft Avni een nieuwe ambitie: hij wil zich sterk maken voor pensioenen in de dancewereld. "Ik ben iets ouder dan de gemiddelde clubber en wil vechten voor belangrijke zaken. Niemand denkt bijvoorbeeld aan pensioenen; de hele industrie is later afhankelijk van sociale zekerheid als het blijft zoals het nu is. En de overheid ziet dance niet als industrie, maar als hobby. Daar wil ik een ambassadeur voor zijn. Een deel van het verdiende geld moet worden gespaard."

Luister naar het hele interview met Roy Avni in Dubbel Check. Het hele programma van het verjaardagsfeestje van Electronation staat op de site van 5 Days Off.