Lange Frans is down met homo's

Eerste heteroboot vindt aansluiting Canal Pride

Het is aan de orde van de dag: berichten in de media over mishandeling van homo's. Twee hetero's uit Haarlem, Coos Peterse en zijn buurman, rapper Maestro Mikel komen daartegen in actie. Ze stuurden een aanvraag naar het COC en voor ze het wisten kregen ze een plek in de komende Canal Pride. "Om homo's een hart onder de riem te steken." Afgelopen week deed Maestro een oproep in 3VOOR12XL aan hiphoppend Nederland om ook in de boot te stappen.

Eerste heteroboot vindt aansluiting Canal Pride

Op 4 augustus wordt in Amsterdam weer de Canal Pride, de botenparade door de Amsterdamse grachten waarbij homo’s uit de hele wereld hun geaardheid vieren, gehouden. De afgelopen tijd duiken in de media steeds meer berichten op over mishandeling van homo’s. Twee hetero’s uit Haarlem schreven daarom een brief naar het COC waarin ze vroegen of ze tijdens de Canal Pride mochten aanhaken bij de homo’s ‘om te laten zien dat we trots zijn dat zoiets hier kan’. Het COC gaf toestemming en de twee hebben inmiddels een boot. Afgelopen vrijdag deed een van hen, rapper Maestro Mikel, een oproep in 3VOOR12XL aan hiphoppend Nederland om met ze mee te varen. “Er heeft nog niemand op de oproep gereageerd,” vertelt Maestro. “Lange Frans is op vakantie maar heeft ons een steunbetuiging via email gestuurd.”

“Het begon eigenlijk als een geintje,” vertelt Coos Peterse. “Ik zei tegen Maestro: we moeten eigenlijk meevaren. Het is goed om vanuit de heterohoek eens iets te laten horen en voor we het wisten, schreven we een brief naar het COC.” Rapper Maestro: “Het is vreemd om te zien hoeveel nieuwswaarde de heteroboot heeft. Iedereen duikt er op. Ik gebruik mijn contacten in de hiphopwereld om er meer bekendheid aan te geven.” Hoewel het uit de hiphophoek nog enigszins stil blijft, stromen de positieve geluiden uit de homowereld binnen.

Peterse vindt de fysieke mishandeling van homoseksuelen ‘niet normaal’: “Je bent vrij om niet veel met homo’s te hebben, maar uit dat op een normale manier. Als je niet veel met religie op hebt, sla je toch ook niet iedereen met een kruis om zijn nek in elkaar? Wij zijn juist trots dat iets als de Canal Pride in Nederland kan en mag. Dat willen we graag meevieren.” Ook Maestro vindt het belangrijk een tegengeluid te laten horen: “Het is toch belachelijk dat ambtenaren een homohuwelijk mogen weigeren uit te voeren. Wat is het volgende? Mag de bakker een homo als klant weigeren?

Binnen een week hadden de twee een boot voor dertig man geregeld. Nu zijn ze bezig met sponsoring. Peterse: “We hebben inmiddels contact met een grote partij, meer kan ik daar nog niet over zeggen.” Een heteroboot op een homoparade, dat levert natuurlijk heel wat publiciteit op. Peterse: “Er is altijd aandacht vanuit de pers voor de boten vol leren broeken met gaten bij de billen. Dit jaar gaat er veel aandacht uit naar de jongerenboot die meevaart. En naar ons dus.”

De Canal Pride staat bekend vanwege de vele onblote bovenlijven, de strings, de leren petten en de grote snorren. En dan zijn er nog de witlederen Romeinse outfits met oranje paardenstaarten. Hebben de debuterende hetero’s al een idee over de aankleding, of ziet hun boot er uit als de gemiddelde sloep tijdens koninginnedag in de gracht? Peterse: “Daar zijn we nog niet helemaal uit. Misschien gaan we wel in voetbaltenues. Er is geen voetballer die er voor uitkomt dat hij homo is. In ieder geval hebben we spandoeken en vlaggen.”

Mensen die met de heteroboot mee willen varen, kunnen mailen naar heteroboot@gmail.com

Luister ook naar het interview met Maestro in 3VOOR12XL (20 juli, 2e uur, na ongeveer een kwartier)