Are you ready to dip, duck, dodge and dive?

Trefbal wordt weer hip dankzij de hiphop scene

Het oldschool-gevoel van Angelo Bromet van organisatie WOTS leidt er toe dat iedereen weer ouderwets trefbal moet spelen. In Amsterdam zet hij samen met Dutch Soil een W-dodgeball competitie op. Artiesten, dj's en dertigers met een bierbuikje kunnen iedere woensdag in Zuid Oost terecht voor een potje ballen smijten. Bromet: "Ik heb nu contact met Amerika om te kijken of ik hier een echte league kan opzetten."

Trefbal wordt weer hip dankzij de hiphop scene

Niets klinkt zo suf als een potje trefbal, het gooien van een grote bal op je tegenstander met het doel hem uit te schakelen. Maar als het aan Angelo Bromet van WOTS ligt, moet heel hiphopminnend Nederland weer aan het schoolpleinspelletje, ditmaal onder de naam W-Dodgeball. “Uit onderzoek bleek dat de Amsterdamse jeugd graag een nieuwe sport op straat wilde spelen, maar dat de regels al moesten bestaan. Zo kwam ik bij trefbal uit. Inmiddels is de straatcompetitie in Amsterdam Zuid Oost begonnen. Iedere woensdag nemen teams van dj’s, rappers en dertigers met een buikje het tegen elkaar op. Teams kunnen zich nog altijd aanmelden.”

Met zijn organisatie WOTS reist Bromet al zeven jaar door Nederland om straatactiviteiten vorm te geven. Nu ligt zijn focus op Amsterdam. Grote voorbeelden voor hem zijn straatsporten als panna en freestyle basketball: “Dat zijn straatspellen die meteen aansloegen bij een groot publiek. Nu wilden we kijken of we een bestaande sport naar de straat konden vertalen.” Bromet keek voor de regels en benodigdheden naar Amerika, waar een officiële bond is, maar waar het spel ook nog vaak tijdens familie uitjes wordt gespeeld.

Het spel past volgens Bromet, hiphopliefhebber en volger van de straatcultuur sinds 1985, heel goed bij het oldschoolgevoel van gekke brillen en melige shirtopdrukken. “Er zijn in Amsterdam veel mensen van rond de dertig die wel iets aan sport willen doen, maar niet heel erg fanatiek. Wij bieden het equivalent van het bekende ‘bier team’ dat je bij voetbal tegenkomt: gewoon lekker een balletje gooien, goede dj’s en speciale mixtapes. De mensen waar wij op mikken, willen niet in een echt stadion spelen. We hebben een opblaasbaar court laten maken: we spelen wel op straat maar dan met een zachte omheining.”

Iedereen die over W-Dodgeball hoort, vindt het geweldig, vertelt Bromet. In Amerika is Dodgeball nog niet een echte urban-sport geworden. Bromet: “Ik heb Jay Z nog niet horen vertellen dat hij trefbal ging spelen.” De echte inspiratie voor W-Dodgeball ligt dan ook bij de melige film Dodgeball van Ben Stiller. “Maar dan zonder de leren SM-pakjes,” aldus Bromet.

Welke vooroordelen je over de urbanscene ook zou kunnen hebben, vrouwen mogen gewoon meedoen. Kettingen, ringen, armbanden en oorbellen moeten wel voor de wedstrijd worden afgedaan. Inmiddels spelen zes teams in de competitie.