Meubel Stukken 10 jaar: "We created a monster"

Verjaardagscircus kent keerzijde met afscheid house-goeroe Dimitri

Het Amsterdamse productiehuis Meubel Stukken viert dit jaar haar tiende verjaardag en hoe! Feesten en clubavonden als Speedfreax, Club Filth, Rauw en het Oud Hollands Acid Feest vonden bij Meubel Stukken hun oorsprong. Medeoprichter en eigenaar Joost van Bellen: "Meubelstukken is rebels, eigenwijs: trappen tegen de gevestigde orde."

Verjaardagscircus kent keerzijde met afscheid house-goeroe Dimitri

Meubel Stukken viert dit jaar haar tiende verjaardag. "Meubelwat?", zullen sommigen denken. Het Amsterdamse productiehuis Meubel Stukken was de afgelopen tien jaar onder andere verantwoordelijk voor Speedfreax, Club Filth, Rauw, het Oud Hollands Acid Feest, Fucque Les Balles, Manifesto en vele andere succesvolle clubavonden en feesten. Van Bellen: "Speedfreax in de Now & Wow met 4000 man binnen en nog eens 8000 buiten, echt kicken!"

3VOOR12 spreekt één van de twee oprichters en eigenaars van Meubel Stukken, dj Joost van Bellen, "We proberen altijd vooruitstrevend te zijn, dingen bedenken die er nog niet zijn. Nieuwe muziek, maar ook vooruitstrevend qua mode, eten, kunsten, dresscode. Meubelstukken is rebels, eigenwijs: trappen tegen de gevestigde orde." Politiek? Van Bellen: "Ja, ook politiek, maar wel áltijd met een knipoog."

Joost van Bellen heeft van een heleboel Meubel Stukken-feesten en avonden genoten, "maar Speedfreax in de Now & Wow met 4000 man binnen en nog eens 8000 buiten was toch wel heel erg kicken! Nu zijn we al 3,5 jaar lekker bezig met Rauw in Utrecht en Amsterdam en binnenkort in Eindhoven en Rotterdam. Dan nog Fucque Les Balles, Manifesto, lastig kiezen hoor!"

Ondanks alle mooie herinneringen is van Bellen niet blij met het huidige feestklimaat. Van Bellen: "Met Speedfreax hadden we op een gegeven moment zo'n mooie afspiegeling van de diversiteit in Nederland in de club. Nu zijn feesten veel minder multicultureel en multiseksueel." Volgens van Bellen komt dit vooral door veranderende muzikale stromingen. "De urban-revolutie heeft een deel van het Speedfreaxpubliek aan zich weten te binden. De opkomst van electrorockbandjes heeft een hele nieuwe, voornamelijk witte, uitgaanspopulatie op de been gebracht. Leuke ontwikkelingen, maar wel jammer voor de diversiteit."

Van Bellen is er niet de man naar om te berusten in de status quo. Met het Little Sexmachine feest is er weer een nieuwe stroming aangeboord. Baille funk, wereldmuziek (Van Bellen: "zonder dat het duf wordt") en andere muziekstromingen die elders buiten de boot vallen. Van Bellen: "We gaan gewoon door, even genieten en weer verder." Is het na al die jaren dan nog leuk? "Als ik de reacties op Aux Raus, Goose, Adept of Uffie en Feadz op Lowlands zie, dan is het toch hartstikke leuk dat wij hen al heel vroeg hadden. Het zijn toch een beetje Rauw-kindjes. Daarnaast doe ik genoeg andere dingen. Zo regisseer ik binnenkort de nieuwe clip van Junkie XL ('Fuck More' red.)" "Ik heb inderdaad geen regie-ervaring en vond het ook bijzonder dat hij me vroeg. We gaan er iets bijzonders van maken."

Eerst is het tijd voor een goed feest. Of feest, met 7 dansvloeren, 20 verschillende eettentjes, 10 uur dansen, 4000 beschikbare tickets en vast een heleboel genodigden en artiesten op het Amsterdamse NDSM-terrein is het meer een festival. Van Bellen: "We created a monster. Ik ben zo iemand die tegen alles ja zegt, maar nu hebben we echt een stop gezet op nieuwe ideeën en acts. Het wordt wel erg groot." Heel erg scherp lijkt de programmering nog niet. Van Bellen: "Twee weken na Lowlands en een week na Mysteryland moet je niet al te gekke dingen doen, anders is dit jubileum meteen het einde van Meubel Stukken. Toch wordt de Rauw-tent behoorlijk scherp hoor! Iedereen gaat natuurlijk een topset draaien, er wordt prachtig eten geserveerd: het wordt gewoon een geweldig feest met vrienden, collega's en fans."

Toch zal er ook een enkel traantje worden weggepinkt. Enkele dagen geleden werd bekend dat Dj Dimitri op de Birthday Bash zijn laatste set ooit zal draaien. Van Bellen: "Ik weet er niet alles van, maar heb begrepen dat hij er helemaal klaar mee is. Dimitri is natuurlijk altijd dj/producer geweest, na 20 jaar werken in de nacht kan het je zomaar ineens te veel worden. Toen ik het van hem hoorde hebben we hem een speciale tent gegeven. Er zal uiteraard aandacht aan worden besteed, maar treurig zal het niet worden."

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor het grote 10 years off Meubel Stukken Birthday Bash Festival aanstaande 1 september op het NDSM-terrein. Een (hele kleine) selectie uit het programma: Aux Raus, Malle Pietje & The Bimbo's, Elle Bandita, De Jeugd van Tegenwoordig, Dimitri, Matik, Nid & Sancy, Rednose Distrikt en natuurlijk Joao de Bellem. Mode van onder andere: Bas Kosters, Daryl van Wouw en Truus Trendy. Eten als Thor's lovebites, Libanese Falafel en Johannes van Damsoep. Misschien komen zelfs Sinterklaas en Zwarte Piet nog even langs.