John Peelday in Amsterdam

Zea, Persil, Bong-Ra, Uw Hond en verassingsact Suicidal Birds

3VOOR12/Amsterdam, ,

Afgelopen donderdag was John Peeldag. Een internationaal gebeuren; op diverse plaatsen werd met concerten en radiouitzendingen herdacht dat John Peel een jaar geleden voor het laatst op de radio te horen was.
25 oktober 2004 overleed hij, op vakantie in Peru, aan een hartaanval. Zea, Persil, Uw Hond, Bong Ra en Suicidal Birds speelden in de OCCII ter nagedachtenis aan de man, en Marcelle van Hoof draaide de plaatjes.

Zea, Persil, Bong-Ra, Uw Hond en verassingsact Suicidal Birds

John Peel had afgelopen jaren ook geregeld Amsterdamse bands te gast in zijn uitzending; Seedling, Solex, Persil, Zea...Het lag voor de hand om ook in Amsterdam een avond te organiseren in het kader van Peelday. Zea, Persil en Bong-Ra die allemaal te gast waren bij John Peel en veel door hem gedraaid werden traden op. Suicidal Birds die net terug waren uit Engeland waar ze een sessie hadden gedaan op Radio 1 bij een van de opvolgers van John Peel, Huw Stephens, speelde als verassingsact en de band Uw Hond maakte de line-up compleet. Marcelle van Hoof, DJ geinspireerd door John Peel, draaide de platen in de geest van de meester. 3VOOR12/Amsterdam vroeg op voorhand Persil en Zea naar hun relatie met John Peel. Wat heeft John Peel voor jullie betekend? Persil : We hebben jarenlang naar zijn radioprogramma's geluisterd. John Peel had een geweldige muzieksmaak. Het was dan ook een grote verrassing toen er op een dag, toen we net begonnen waren met onze muziek, een kaartje van John Peel in de bus lag dat hij onze demo's op de radio draaide. Opeens hoorde Persil ook bij al die goede muziek! John Peel is Persil, vanaf de allereerste demo, altijd veel blijven draaien. Zea : Veel heel goeie muziek gehoord in zijn programmas die ik dan weer zo nodig wil kopen, John Peel is dus nogal schuldig aan mijn continue faillisement. Waarom organiseren jullie deze avond en wat gaan jullie doen op deze avond? Persil : We proberen de geest van John Peel levend te houden: gewoon muziek maken,doen waar je zin in hebt, zonder je druk te maken over wat andere mensen daarvan vinden. Diversiteit is op die avond ook belangrijk: er spelen elektropop bands, een breakcore artiest en een blues/gitaar band, met Peel wist je ook nooit waar je aan toe was! Zea : Wij zijn gevraagd om te komen spelen en John Peel was cool! Wat is jullie favoriete John Peel anekdote? Persil : We waren aan het kamperen in Engeland toen ons tentje half kapot waaide. We hadden een piepklein radiootje mee om naar John Peel te kunnen luisteren. Half verkleumd stuurden we die nacht een sms naar Peel of hij als troost wat leuks voor ons kon draaien en een kwartiertje later werd er een nummer aan ons opgedragen! Zea : Ik hoorde voor het eerst een liedje van de geweldige band Bearsuit tijdens een uitzending, en vlak daarna had iemand een SMS gestuurd naar John Peel die deze meteen voorlas op de radio. De tekst: "Wat the fuck was that!?" Een speciale radio-uitzending rond Peelday is nog te beluisteren op de site van de BBC.