Koninginnenacht in de Paradiso: Platinum Pied Pipers

...af en toe ongeïnspireerd en een beetje rommelig

Vincent Karelsz ,

De Platinum Pied Pipers uit Detroit stonden afgelopen vrijdag, koninginnenacht, in Paradiso. Vincent Karelsz ging kijken of ze live de kwaliteit van de plaat waar konden maken.

...af en toe ongeïnspireerd en een beetje rommelig

De Platinum Pied Pipers, een innovatief producers-duo uit Detroit, bestaat uit Wajeed en Saadiq. Samen staan ze garant voor een uniek geluid die zijn origine vooral vindt in de soul en jazz. Op het onlangs verschenen album “Triple P” doen veel verschillende vocalisten mee op de muziek. Ik was dus van te voren erg benieuwd hoe een PPP optreden er uit zou zien, het zou een enorme onderneming zijn om het album live op te voeren.

De aanvangstijd was veranderd van twaalf naar een uur, dus net zo diep in de nacht als in het glaasje stonden we in de bovenzaal van de Paradiso. De avond is uitverkocht, dus het is lekker gezellig druk. De dj’s doen het goed door originele breaks te draaien gemixed met hiphop.

Na anderhalf uur dj werk komen de mannen Wajeed en Saadiq het podium op. Meegenomen uit de VS zijn Tiombe Lockhart, die onder andere meezingt op “Stay with me”en de vrouwelijke mc Invincible. Wajeed neemt plaats achter de keyboards, en Saadiq speelt bassgitaar.
Het eerste nummer is de intro van het album, waar Jay-Dee (voormalig Slum Village) op rapt. Nu is het dus Invincible die totaal iets anders van de track weet te maken. Mijn voorgevoel bleek gegrond te zijn: in plaats van Jay-Dee, Spacek, Sa-Ra creative partners enzovoorts nemen deze dames alles voor hun rekening. Het neemt toch een beetje weg van de ervaring die ik kreeg bij het luisteren van de cd.
Tiombe Lockhart maakt waar wat ze op de plaat ook kan, het nummer “Stay with me” is zonder twijfel het hoogtepunt van het optreden. De track, die inmiddels als single is verschenen, is een soort van harde boombap beat met honing zoete vocalen….aaaahhh fresh!

Het was voor PPP misschien wel onmogelijk om de hoge verwachtingen die ik van hun had waar te maken, maar het optreden was naast af en toe ongeïnspireerd een beetje rommelig. Mensen het podium op vragen om mee te rappen gevolgd door een freestyle sessie van een kwartier is misschien leuk voor in de buurtsoos, maar hier een beetje misplaatst.
De cd “Triple P”is zeker de moeite waard, maar op het podium is het toch een stukje minder.