Wat de komende maanden voor ons in petto hebben? Nou, een blik op de agenda suggereert: een héle hoop mooie, coole en opzienbarende albums en EP's. Dit zijn de Nederlandse releases waar wij nu het meest naar uitkijken, en nog wat kersverse platen die je dit najaar niet over het hoofd mag zien

Eves Laurent - DE ROSÉ ACHTER HET MASKER

18 augustus

Is dit het Nederlandse hiphopalbum van het jaar? Echt hoor, op zijn vijfde album klinkt Eves Laurent ambitieuzer dan ooit. Van de geweldige sequencing tot de spannende features (van KA en Lijpe tot onverwachtere namen als Ares en ADF Samski), van de overduidelijke Travis Scott-invloeden en Eves Laurent’ geheel eigenzinnige take op dancehall, van de slicke beats tot aan de verrassend bedachtzame teksten van de straatrapper die in 2021 een streaminghit scoorde met plofkraak-epos ‘De Ploff!’. Deze plaat is al een tijdje uit, maar we nemen hem alsnog graag mee.

Wende - Sterrenlopen

8 september

Drie weken nadat Wende de Heineken op Lowlands op z’n kop zette met EDM bolero verschijnt Sterrenlopen, alweer het achtste album van de theatermaker/zangeres/duizendpoot. ‘Alles Weggeven’ is een goed voorbeeld van Wende’s nieuwe richting: steeds vaker verkiest ze directe teksten boven theatrale metaforen, steeds vaker hoor je de invloed van house en elektronica tussen haar kleine en intieme liedjes. Ze werkte dan ook samen met S10 en Froukje en producers waarmee die vaker werken: Sim Fane en Jens van der Meij, en ook Klangstof is van de partij.

The Homesick - The Homesick

8 September

Met de plaat wordt de Friese band The Homesick weirder en experimenteler. Na te debuteren met een post-punkplaat op Subpop volgde The Big Exercise, een experimentele gitaarplaat die klonk als het manische brouwsel van een heel indie-orkest. Et voila, daarop volgt nu de titelloze derde, een plaat als een gedachtespinsel uit het absurdistische freakfolk-universum van Animal Collective met ook snufjes David Sylvian. Cool hoor.

Lewsberg – Out And About

15 september

Ehm nee, extravagante muziek maakte Lewsberg al niet, de Rotterdamse underground band die weerbarstige drie-akkoorden-rocknummers maken die stevig vasthouden aan het mand-principe. Maar op vierde plaat Out And About, zo belooft de press release, klinkt ingetogener en zachtmoediger dan ooit, een mooie tegenhanger van het cynisme en de zwarte humor die we kennen van de band. Komt vandaag uit, luisteren geblazen dus.

Elephant

15 September

Juist tijdens de pandemie maakte Elephant een vliegende start: de Rotterdamse band werd uitgeroepen tot 3FM talent, Radio 2 draaide ze grijs en Excelsior bracht het debuutalbum uit, een verfrissend oude folkrock- en americanaplaat waarbij Wilco steevast als referentie wordt genoemd. Vandaag verschijnt opvolger Shooting For The Moon bij Excelsior, en singles ‘The Morning’ en ‘Enemy’ beloven een prachtplaat.

Coloray - ©

22 september

Razend enthousiast zijn we over Coloray’s nieuwe singles, van de anti-big-tech-banger 'Branded Content' tot 'Buy Me', een robuuste indie-synthpop-song in de magische driehoek tussen Depeche Mode, LCD Soundsystem en Underworld. Volgende week verschijnt het tweede album van de Tilburgse dance-producer en Intercept-labelbaas, de opvolger van zijn 3voor12 Award-genomineerde debuut. Dansvloergoud meets gulden hooks.
 

Baby's Berserk - Baby's Berserk

22 September

Amsterdams drietal dat bestaat uit die ene van Mauskovic Dance Band en een hippe modeontwerper met een eigen label uit Londen. Klinkt extreem cool, en dat is ook zo: arty wave en slomo-house met stiekeme acid, en daarmee speelden ze de festivals al plat. Wij kijken reikhalzend uit naar deze plaat.

Alamo Race Track - Greetings From Tear Valley And The Diamond Ale

6 oktober

Jarenlang was het stil rond Alamo Race Track, maar Ralph Mulder maakte wel degelijk muziek, voornamelijk voor het theater. Maar nu riep het leven hem terug. Zijn vader werd ernstig ziek en om de laatste maanden van dichtbij mee te krijgen verhuisde hij terug naar het Groningse platteland. Hij schilderde ook het huis van zijn broer en schreef liedjes over de herinneringen die loskwamen.

Sticks - En Door

20 oktober

Rapper Sticks zit lekker in zijn vel. De druk van Opgezwolle ligt ver achter hem, het touren hoeft niet meer zo nodig, en Sticks vertelt gewoon lekker losjes verhalen over hoe hij tegenwoordig in het leven staat. Op Alles Over Hoop stelde hij eerder dit jaar vragen en zette hij punten om naartoe te trekken. Wat we mogen verwachten van En Door weten we nog niet, maar het klinkt als een logisch vervolg op het ontspannen werd van de laatste jaren.

WIES - Alles Anders

27 oktober

Op de een of andere manier loopt Jeanne Rouwendaal van WIES in haar liedjes steeds weer tegen verkeerde mannen aan. Mannen die vrouwen klein houden, klinkklare leugenaars, klaplopers die achteraf gezien nooit de moeite waard waren. De teksten zijn helder en droevig, maar muzikaal maakt WIES als altijd een opgeruimde indruk.

Elmer - Elmers EP

27 oktober

Een rappende vrouw met een snor en een hond als dj, dat wilde men wel even zien op Lowlands. Is het hiphop, is het theater? Een beetje allebei, en Elmer heeft ook nog wat te vertellen, over de positie van de vrouw in de wereld bijvoorbeeld. De nieuwe EP is alvast vooruitgegaan door de poppy single ‘Fantastisch’.

POM - We Were Girls Together

10 november

Eindelijk is daar het debuutalbum van garagepopband POM. Toen we ze leerden kennen in 2020 waren ze jonge honden, inmiddels heeft het echte leven zijn intrede gedaan. Meisjes waren we, maar aardige meisjes, blikt de band nu terug, in ruwe, energieke songs over vriendschap en opgroeien. Vorig jaar vlamde POM in de Popronde, dit najaar trekken ze langs de clubs met Mood Bored.

Kamma & Masalo - Brighter Days Compilation

17 november

Als dj-duo staan Kamma & Masalo bekend om hun warmbloedige, optimistische plaatkeuzes. Je hoort het terug op hun Brighter Days feesten en radio-show, en nu voegen ze aan het totaalplaatje een compilatie toe. Daarop hoor je onder meer hun eigen edit van discoknaller ‘For Your Love’, een remix van Mr Fingers, een onbekendere single van S-Xpress en de nodige onbekende, diepe house en disco.

Speedy J - Stay Home Compilation

20 november

Technoproducer Speedy J nodigde tijdens de covid-lockdowns de ene na de andere vriend uit in zijn STOOR-studio in Rotterdam, voor urenlange jams die alle kanten op konden gaan. Van keihard knallen tot deconstructivistische techno, met nonchalance, isolatie en ervaring als toverwoorden. Het totale project bevat maar liefst 89 tracks, waarvan er 12 in november op een vinylrelease belanden.

September

15 september
Borokov Borokov – POTATATO
Malu – Rendez-Vous
Dorpsstraat 3 – Op Onbevaren Wateren EP
Cloudsurfers – Subhuman Essence

22 september
Indian Askin – Lonely Citizen

25 september
Fatima Yamaha – Onzichtbaar (Original Soundtrack)

29 september
Lenxi – Silent Treatment EP
VC-188A – Album

Oktober

13 oktober
Kwartet Niek Hilkmann – Koele Meren
Danny Vera – DNA
Nadia Struiwigh - Birds Of Paradise
Leah Rhye - Symbiosis

20 oktober
Queen’s Pleasure – Shy Bairns Get Nowt
Sue The Night – OCEANS
COMPILATIE: Music For The Radical Xenomaniac - Vol. 1
Sticks – En Door
Pip Blom - Bobbie

27 oktober
Melle – Memories That I Am
Typhoon – EP

November

3 november
Elmer – EP

10 november
POM – We Were Girls Together