ESNS23: Hang Youth blikt vooruit op een nieuwe plaat

Want het kapitalisme is nog steeds niet kapot

Hangt er nou een omgekeerde Nederlandse vlag op het podium? Zeker, maar wel met een hamer en een sikkel. Daarnaast hangt er nog eentje met het VVD-logo in NSB-kleuren, en een ander met alleen het woord "kanker". Die vlaggen beschrijven het universum van de Amsterdamse punkband Hang Youth wel zo ongeveer, waar misstanden er zijn om keihard aangekaart te worden. De moeder der misstanden, het kapitalisme, moet als eerste met de grond gelijk. En dat allemaal met ultrakorte, best wel aanstekelijke liedjes. 

Niet zo gek dus dat Hang Youth wordt aangekondigd als "de belangrijkste band van Nederland". Hun muzikale gedachtegoed verspreidde zich de afgelopen jaren als een anarchistisch vuurtje, met als hoogtepunt een optreden in de tent van Heineken – dat dan weer wel – op Lowlands. Ondertussen blijven ze zagen aan de poten van het kapitalisme, tot het kapot is. Desnoods in het theater, waar frontman Abel van Gijlswijk het afgelopen jaar de planken beklom om de massa’s te onderwijzen. 

Maar dat stomme K-woord, dat is er dus nog steeds. Tijd voor een nieuwe plaat dus! Vandaag geven ze wat voorproefjes: ‘STEEK DE MONA LISA IN DE FIK’, ‘ER WORDEN MENSEN VERMOORD IN VELSEN-NOORD’ (vanwege de hoogovens, weet je wel) en een nummer over body positivity (‘JIJ BENT KANKERMOOI’). Die hoofdletters zijn natuurlijk niet zeker, maar daar kan je ondertussen wel zo’n beetje vanuit gaan.

Het oordeel: GECENTRIFUGEERDE MEMEPUNK. HONDERD PROCENT FASHION. Kom maar door met die nieuwe plaat. 

Het nummer: ‘JE HAAT GEEN MAANDAG, JE HAAT KAPITALISME’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12