ESNS23: In Gotu Jim's snuifzakje zit vooral knettersuiker

Amsterdamse graprapper is bij vlagen pupilverwijdend

Er staat een lange rij voor Gotu Jim, maar na drie minuten dunt die al uit omdat iedereen boven de dertig denkt: oké, laat maar. Wat overblijft: jongens van onder de vijfentwintig, en een heel schattig groepje gastjes met zonnebrilletjes en een lolly in de mond. Ze vinden het totaal pupil-verwijdend wat Gotu Jim doet. 

Hoe dat komt? Jims humor voelt als in een WhatsApp-groep zitten met mensen die alleen maar communiceren in hele domme drugs-stickers. Je kunt het best irritant vinden, hoe expliciet Gotu Jims teksten gaan over kankerveel blowen en drugs in je gezicht stoppen tot je krokant bent als een schnitzel. Maar in zijn liedjes schuilen stiekem meer emoties: het gaat over eenzaamheid, je verschuilen in het nachtleven omdat je de dag niet aankan, alsmaar de high chasen en daar dan weer heel erg slecht op gaan. In principe brak hij door als grap-rapper op Burning Fik (het label van Faberyayo en Abel) met wavy trap over keta snuiven en kankerveel blowen, die onverwacht hard resoneerde bij studentikoze types in heel het land. 

Nu doet hij wezenlijk iets anders: zijn mengeling van hyperpop, house, breakbeats en garage is véél alternatiever, het voelt echt vernieuwend en als niets wat we in Nederland kennen. Tegelijkertijd is zijn show nogal ontregelend. Gotu staat op het podium met gigantische strikjes in z'n haar gevlochten, met achter zich twee gasten (de een in een bivakmuts, de ander in een imkerhoodie) achter de knoppen, en even later ene Noah die het podium op wordt getrokken om – niet helemaal in de maat – ‘Stiekem Wil Ik DJ Zijn' een koebel-swing mee te geven. Even later draagt Jim een moshpit op aan eierballen. Haha.

Het oordeel: iedereen boven de dertig wordt totaal afgeschrokken door Gotu Jim. Their loss: Gotu Jim heeft een vooruitstrevende sound en extreem funny liveshow. 

Het nummer: de totaal onverwachte house-remix van ‘Stop Drugs (In Mijn Gezicht)’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12