We tipten je al heel veel live-acts voor aanstaand weekend, maar zodra de zon zich achter de iconische schoorstenen verstopt en de nacht langzaam valt, verandert Lowlands in een totaal ander festival. Waar gaan we dansen?! Dit zijn onze 17 tips voor de nacht.

Zohar

Vrijdag 23:00 in X-ray

Aan Amsterdammer Zohar de eervolle taak de basis te leggen voor een vruchtbare X-Ray nacht. Ze staat bekend om haar heavy sound, niet snel maar genadeloos intens. Vroeger kende je haar onder de naam Rachel Green, en dat klonk een stukje vriendelijker. Een industriëler geluid vraagt een stoerdere naam.

Hier vind je de DJ Shortlist van Zohar.

JASSS

Vrijdag 01.45 in de X-Ray

De grote afmaker in de X-Ray heet JASSS, een ruig ogende Spaanse die furore maakte rond Berghain huislabel Ostgut Ton. Ze voelt zich thuis naast de verfijnde arpeggio-house van Avalon Emerson, maar durft ook een back to back met Blawan aan (vorig jaar op Draaimolen). Gezien de setting deze Lowlands-nacht verwachten we haar ruig en duister.

Hier vind je de DJ Shortlist van JASSS.

BAMBII

Vrijdag 01.00 in de India

Kijk niet te diep in de hertenogen van BAMBII, want de Canadese dj spuwt vuur. Ze groeide op in Toronto, maar haar roots liggen in Jamaica. Geen wonder dat het allemaal begon bij dancehall, en van daar reeg ze de genres aan elkaar. Van house naar reggaeton, twee stappen naar het oosten voor de UK garage, met als rode draad een ronduit militante dansvloervibe.

Jyoty

Vrijdag 02.00 in de India

De uit Amsterdam afkomstige Jyoty heeft zich in Londen gevestigd als een geliefde naam in de underground. Via haar werk achter de schermen bij Boiler Room tot ze in 2019 zelf debuteerde met een (ondertussen viral) dj-set, en met een populaire Rinse FM radioshow waar ze artiesten als Cardi B, Post Malone en Princess Nokia over de vloer kreeg.

Check hier de DJ Shortlist van Jyoty.

Sherelle

Vrijdag 03.00 in de India

De jonge Britse footwork en jungle dj Sherelle werd uitgeroepen tot BBC Essential Mix van het jaar… in 2020, het rampjaar. De clubs waren al maanden dicht, en die arme Sherelle kon niet bewijzen dat ze het ook in het wild kan. Inmiddels heeft ze dat allang laten zien, met vurige sets op o.a. DGTL en Dekmantel. Hyper-dance!

Fafi Abdel Nour

Vrijdag 03.30 in de Bravo

House-dj Fafi Abdel Nour heeft zijn plek gevonden in het Nederlandse nachtleven. Als Syrische queer jongen kostte hem dat best moeite, maar inmiddels staat ook zijn ouders met zijn handen op elkaar vol ontzag te kijken. Vorige week op Dekmantel was bij zijn HÖR sessie iedereen in de greep van zijn groove.

Lees hier een uitgebreid interview met Fafi Abdel Nour.

Vuur

Vrijdag 04.30 in de ArmadiLLow

Wie Googlet op ‘vuur’ en ‘Lowlands’ leest in de FAQ dat vuur maken verboden is op het terrein, maar niet voor hem, de dj met de naam waarvan je denkt: damn, had ik die maar gekozen. Wildeburg, DGTL en Into The Woods vielen al eerder voor de sexy house van de Is Burning resident, en op Lowlands krijgt hij de spot voor de dappere doorpakkers die op dag 1 de tijd al durven vergeten.

Hier vind je de DJ Shortlist van Vuur.

Coloray b2b Ineffekt

Zaterdag 23.00 in de Bravo

Vorig jaar pakten ze het The Last of Us-momentje in de ArmadiLLow, ditmaal mogen besties Coloray en Ineffekt de nacht kickstarten in de Bravo. Eigenlijk ligt hun sound best ver uit elkaar: Coloray maakt hoekige synthpop en nostalgische dansvloertunes voor LCD Soundsystem-lovers, Ineffekt handelt juist in de futuristische leftfield hoek. Stop ze samen en die kolossale Bravo gaat knetteren als mentos in een colafles.

Lees: Ineffekt en het mooiste/lelijkste moment van Lowlands

Eliza Rose

Zaterdag 00.00 in de India

Wie is de baddest of them all? Eliza Rose natuurlijk. Samen met Interplanetary Criminal maakte ze hét dansvloer-zomeranthem van 2022, dit wordt haar Nederlandse festivaldebuut. Zou ze de mic er ook nog even bijpakken?

Lees: B.O.T.A.: underground househit infiltreert de hitlijsten

Avalon Emerson

Zaterdag 01.00 in de Bravo

Ze draaide vorig weekend Dekmantel tweemaal (!) aan gort, ze speelt met haar indieband The Charm in de X-Ray, maar in de Bravo is ze pas echt als een vis in het water. Haar dj-sets zitten altijd vol onverwachte, kleurrijke popmomenten. Om maar wat te noemen: een sample van Fever Ray, een edit van Björk, of die geweldige remix die ze voor Nathan Micay maakte. Vooruit, blijf daarna effe plakken bij Job Jobse – als het niet te druk wordt, want ze hadden die man ook gerust in de Alpha kunnen neerzetten.

Lees: 'Ik voelde me de enige bewaker in de gevangenis'

Torus

Zaterdag 02.00 in de X-Ray

Vet hoor, dat de Haagse Joeri Woudstra duidelijk een vinger in de pap heeft in de héle programmering van de X-Ray deze zaterdagnacht. Hij is het type dat Darude avant-garde kan laten klinken en een overdaad van lasers door zijn trance heen laat schieten. Ga vooral ook vast kijken bij Duitser Mechatok!

Lees: Zo laat Torus Darude avant-garde klinken

David Vunk

Zondag 07.00 in de ArmadiLLow

Ben je zo gek om zaterdagnacht ál je kruit te gaan verschieten? Tuurlijk moet je dan afsauzen bij de het beest van Rotterdam, italo-tot-techno-hooligan David Vunk, de man die zelfs om 7 uur ’s ochtends genoeg energie heeft voor ons allemaal. Wordt doorhalen je te gortig? Je kunt natuurlijk ook gewoon braaf op tijd naar bed en je wekker zetten. Zie deze set van de Vunkinator dan maar als alternatieve ochtend-aerobics.

VTSS b2b LSDXOXO

Zondag 00.15 - 02.15 @ de Bravo

VTSS kennen we als de Poolse techno-dj die met haar malle toverballen en adhd-draaistijl in rap tempo is gepromoveerd tot headline-superster (op haar Instagram seizure-video’s EN daarbuiten), de sassy Amerikaan LSDXOXO is berucht om z’n kinky samenpersing van techno, ghettotech, ballroom en baltimore club, vol teksten waar je rode oortjes van krijgt. Om maar te zeggen: ze zijn aan elkaar gewaagd, dit duo dat in de Bravo bil-aan-bil gaat (inluisteren NSFW).

Dee Diggs

Zondag 01.00 - 02.45 @ X-Ray

In de Bravo is het zondag techno wat de klok slaat, maar wil je Lowlands afsluiten met een brede glimlach, armen in de lucht? Kom naar de X-Ray, waar de hele nacht een stuk soulvoller wordt gedraaid. Tussen Rotterdammer Suze Ijó en Chicago-held Sadar Bahar vind je Dee Diggs, een New Yorkse dj met een voorliefde voor swingende Chicago house en euforische platen vol zingende diva’s.

CHAMOS

Zondag 01.30 - 03.00 @ Haçienda

Beyoncé’s ‘Cuff It’ vermomd als zwoele afrobeat. ‘A Milli’ in de drill-versie. Een trage, nasty Sean Paul-edit. Met zulke edits is het Arnhemse producers/dj’s/vrienden-collectief CHAMOS HUGE geworden in de Soundcloud scene, hun opgevoerde versie van ‘Move Ya Body’ is keihard gaan vliegen op TikTok. Zondag draaien ze in de Haçiënda de sounds die je op hun eigen Feels Right-feesten hoort, van r&b, hiphop en future beats tot afrobeat, dancehall en elektronische muziek.

Gladde Paling

Zondag 03.30 - 04.30 @ de India

Mensen die van drum ’n bass houden. Mensen die drum ’n bass haten. Dumpert-sjenkies. Memefanaten. Appgroepen vol sticker-stuurders. ALLEMAAL zullen ze verbroederen bij Gladde Paling, de producer die zelfs in het memetechno-wereldje een heel eigen ding heeft weten te creëren. Grappig dat-ie afsluit na de gevestigde drum ’n bass orde, want z’n troll ’n bass-tunes vol meme-samples nemen zichzelf totaal niet serieus. Lachen, gieren, brullen wordt dat (maar wel met beide vuisten in de lucht).

Berkan V8 & ???

Zondag 04.30 - ??? @ de ArmadiLLow

Standaard legendarisch: wanneer alle podia al gesloten worden gaat het feest door bij de ArmadiLLow. Terwijl het festival wordt leeg geveegd, gaan de echte strijders daar door tot het bittere eind (het absolute The Last Of Us-moment van Lowlands!). Dit jaar is de eer aan Berkan V8, resident van de Amsterdamse rave-organisatie Tropical Lazer Storm, en een dikke vette ??? om over te speculeren in de appgroep. Wie denken jullie dat het is?!?!?!