Altijd heeft Into The Great Wide Open een mooi programma, maar dit jaar lijkt het festival op Vlieland nog eens extra uit te pakken. Naast 3voor12-favorieten als S10, Froukje, Tamino en Sports Team staan er zo ontzettend veel leuke ontdekkingen dat je eigenlijk geen tijd overhoudt om kibbeling te halen. Dit zijn onze twaalf tips.

Coloray

Donderdag 21.00 in De Bolder

We waren al fan van zijn rafelige dansbare synthpop (zeg maar: Depeche Mode meets Underworld). Op Lowlands kwamen we erachter: holy shit, wat is Coloray live ook goed. De Tilburgse producer ontpopte zich in de X-Ray tot een opzwepende frontman, en met ‘Blinded’ heeft hij nu zowaar een uitstekend hitje te pakken.

Togo All Stars

Vrijdag 13.00 op Het Sportveld

Togo All Stars uit het West-Afrikaanse Togo is de meest exotische act van het Amsterdamse Excelsiorlabel. Dat ze dus ook op Vlieland te zien zijn is zo gek nog niet, want Ferry Rosenboom is niet alleen Excelsior-platenbaas, maar ook de roerganger van Into The Great Wide Open. Op Lowlands zorgde het negental al voor een uurdurende, swingende voodootrip, maar dit is ook perfecte muziek om het bal op vrijdagmiddag mee te openen op het Sportveld.

Black Country, New Road

Vrijdag 16.00 op De Open Plek

Wat een klapper moet het geweest zijn. Net toen de tweede plaat van Black Country, New Road uitkwam, besloot frontman Isaac Wood de band te verlaten wegens mentale problemen. Zo werd het geweldige Ants From Up There een afscheid, maar ook een nieuw begin. Want wat gaat de meest opwindende band van Engeland – met o.a. de dochter van Karl Hyde in de gelederen – nu doen?

tramhaus

Vrijdag 23.00 in De Bolder

Twee keer knipperen met de ogen, en de Rotterdamse postpunkgroep tramhaus is een heuse sensatie. Met slechts een handvol singles speelden ze én de Casbah van Best Kept Secret én de X-Ray van Lowlands plat. En dan niet halverwege de middag, maar primetime. Hun gitaartunes zijn best wel lowtempo, maar toch zeer explosief. Dat wordt crowdsurfen tegen het plafond aan in de Bolder.

The Haunted Youth

Zaterdag 12.00 op De Open Plek

Zelf is Joachim Liebens van The Haunted Youth nog steeds een beetje verbaasd dat hij De Nieuwe Lichting van Studio Brussel won. Op zijn kamer maakte hij een demo in de hoek van The War On Drugs, nu ligt heel België aan zijn voeten! Inmiddels mag ook Nederland eraan geloven, die fraaie dreampop.

Burning Fik

Zaterdag 13.45 op De Open Plek

Zou Abel van Gijlswijk toch één keer zijn magnum opus live gaan vertolken? Zou Faberyayo eindelijk eens wat zingen van zijn liefdevolle papa-album <3? Of zetten ze vooral de jonge talenten in de spotlight die ze hebben getekend op hun label Burning Fik? Veel vraagtekens bij dit GRAND GALA DU FIK, maar ze hebben in ieder geval Zeldzame, Kleine Crack en Gotu Jim aangekondigd. Duimen dat Firoza ook komt trakteren op haar hyperpopsnoepjes en Nelcon zijn gehaaste tunes komt brengen. Hoe dan ook: Mayhem gegarandeerd.

caroline

Zaterdag 15.00 bij het Vuurboetsduin

Soms klinkt caroline als een stemmend orkest. Soms als koorjongens die plechtig oude folkliederen zingen. Ze kregen al een carte blanche van Rotterdams stadsfestival Motel Mozaique, spelen het liefst op bijzondere locaties en laten we eerlijk zijn: is er een mooiere locatie denkbaar dan het Vuurboetsduin?

Durand Jones & The Indications

Zaterdag 21.00 op Het Sportveld

Wat is er nou een beter toetje na een Wads driegangendiner dan de opbeurende disco, soul en funk van Durand Jones & The Indications? De zanger uit Indiana heeft een geheim wapen: een drummer met een zijdezachte kopstem die zijn stevige strot perfect aanvult.

Baby's Beserk

Zaterdag 21.10 in De Kuil

Zeggen de namen ESG, Lizzy Mercier Descloux en Liquid Liquid je niks? Geen zorgen, alles dat je moet weten is dat Baby’s Beserk superdansbaar is, cool en een beetje wazig. Kunstacademie-pop, of liever: no wave met een flinke snuf house. Ze brachten al een single uit op het coole label Bongo Joe (geen wonder met Mano van The Mauskovic Dance Band in de gelederen). Het zag er op het digitale Noorderslag al prachtig uit, dit is zo’n beetje de eerste keer dat we de band IRL op een festival zien.

Tropical Fuck Storm

Zaterdag 22.00 Bij de IJsbaan

Staat die bandnaam je al aan? Dan is er een goeie kans dat je ze live ook geweldig gaat vinden. Tropical Fuck Storm is een afsplitsing van de maffe band The Drones en was in 2019 een sensatie in de bovenzaal van Paradiso tijdens London Calling, waar psychedelische rock, postpunk, noise en spoken word elkaar vonden.

Charlotte Adigéry & Boris Pupul

Zaterdag 22.00 op De Open Plek

Onder de vleugels van de Soulwax-broers werkten Charlotte Adigéry en Bolis Pupul toe naar een geweldig leuk debuutalbum. Serieuze onderwerpen op de dansvloer, maar dan wel met een dikke grijns besproken.

 

L'Imperatrice

Zondag 16.45 op Het Sportveld

L’Imperatrice speelt disco volgens Frans recept. En dan niet zozeer in de hoek van Daft Punk, maar eerder van de French Disco Boogie-verzamelaars uit de eighties: zwoel, een beetje ondeugend, vaak met snufjes electrofunk, yachtrock en soms een housebeat. Ze zijn bovendien een heerlijke liveact in de hoek van Parcels en Agar Agar.