Soms klinkt caroline als een stemmend orkest. Soms als koorjongens die plechtig oude folkliederen zingen. Meestal als de spannendste band van de UK. Ze krijgen een carte blanche van Rotterdams stadsfestival Motel Mozaique.

Ze keken er wel effe van op, toen er een zeer flatteuse mail kwam vanuit Rotterdam: Motel Mozaïque wilde het achtkoppige Londense collectief caroline een carte blanche geven, om in het vierde weekend van april drie (!) optredens in te vullen zoals ze dat zelf willen. Opmerkelijk, want caroline heeft nog amper optredens gegeven, laat staan buiten de UK. En ze zijn ook geen streamingkanon of giga-ticketseller. Nee, het was een artistieke keuze van Motel Mozaique, omdat de band een op een bij het festival aansluit, vertelt programmeur Bas Jansen.

Bas Jansen zag de livevideo van hun allereerste single, ‘Dark blue’, en belde meteen enthousiast festivaldirecteur Harry Hamelink: ‘Dit moeten we hebben!’ Geen wonder, want wat een prachtige, unieke muziek maakt het achttal. Die drones in het begin lijken wel een stemmend orkest, al gauw zet bandleider/gitarist Casper Hughes twee akkoorden in die hij zeven minuten lang meditatief zal blijven herhalen. Laagje voor laagje bouwt de band naar een climax toe, en pas na vijfenhalve minuut barsten ze uit in gezang: ‘I want it all, so I tell them, I want it all.’ Het klinkt plechtig, bijna alsof ze een stel koorjongens zijn die staan te zingen in dat lege zwembad. Deze week verscheen ook het debuutalbum, waar nog eens negen van zulke fraaie geluidspaleisjes op staan.

Een leeg zwembad nieuw leven inblazen

‘Motel Mozaique wordt de highlight van onze tour’, vertelt caroline-oprichter en gitarist Casper Hughes vol enthousiasme via een Zoom-verbinding vanuit Engeland. ‘Als je een langere tijd tourt, wordt het repetitief om alsmaar hetzelfde te spelen. Alternatieve stadsfestivals zoals Le Guess Who en Motel Mozaique heb je niet echt in de UK. Het is daarom een geweldige kans.’ 

De formatie speelt het liefst op bizarre plekken, in grotten en verlaten zwembaden, vertelt Hughes. Zo kwam ook die eerste videosessie tot stand. ‘Onze drummer Llewellyn heeft een atelier in het complex van het lege zwembad, het is er best wel cracky. We gingen er vaak samen zingen in het en wisten dus dat we er allemaal in pasten. Het mooie aan zo’n zwembad is dat er ooit leven in zat. Een badmeester en gillende kinderen waren onderdeel van dat zwembad, nu is het slechts een ‘shell’ voor onze muziek. We zijn als muzikanten afhankelijk van de ruimte waarin we spelen, we proberen die omgeving zo te gebruiken dat het de muziek aanvult.’
 

Ware cultuurshock

Jasper Llewellyn en Casper Hughes van caroline kennen elkaar van de universiteit in Manchester, waar ze aanvankelijk samen in een postpunk-esque duo speelden. ‘Dat project was best wel trashy, ik schreeuwde een paar woorden en Jasper drumde, ik ben erg blij dat we dat niet zijn blijven doen.’ Toen ze bandlid Mike erbij vroegen en in 2017 wekelijks samen begonnen te improviseren, ontstond uit die sessies caroline. 

Ze nemen een keur aan invloeden mee in hun muziek: midwest emo bijvoorbeeld, klassieke muziek én Appalachian folk – traditionele folkliedjes uit het oosten van de VS. ‘Ik hoop dat iemand al deze stijlen kan terughoren in onze muziek’, vertelt hij. ‘Ik kom zelf uit de dancewereld. Toen ik met Jasper voor het eerst naar een folkoptreden ging, was dat voor mij een ware cultuurshock.’ Ergens is de mentaliteit van de techno wel terug te horen in de muziek van caroline: hun nummers zijn mega-repetitief, bouwen vaak een idee uit tot een compositie van vaak wel zeven minuten.

DE band voor uitdagingen

Een van de drie shows van Motel Mozaique gaan ze dat idee tot in het extreme uitrekken: ze spelen een uur lang één nummer. Eerder gaven ze al eens een marathonshow van 5 uur. ‘Dat was geweldig. Het was erg vermoeiend en overweldigend, maar de tijd ging heel snel.’ Hij lacht. ‘Mijn max zit op vier uur, ik was er het laatste uur helemaal klaar mee: ik pakte mijn gitaar en mijn vingers deden zeer.’ 

Twee shows zullen ze op bijzondere locaties spelen, want Motel Mozaique is een festival dat uitdrukkelijk bijzondere ruimtes in de stad gebruikt. Waar zou caroline dadelijk gaan spelen? In het waanzinnig coole atelier van kunstenaar Joep van Lieshout, zoals Eefje de Visser vorig jaar deed? Of toch in Tropicana, het verlaten zwembad aan de Maas? Hughes weet het nog niet. ‘We willen al heel lang eens een show geven op een dak. Maar dat is wel een uitdaging: het geluid gaat alle kanten op.’ Tegelijkertijd: Motel Mozaique is een festival dat artiesten maar al te graag uitdaagt, en caroline is misschien wel de beste band om zo’n uitdaging aan te gaan.

Motel Mozaique vindt plaats op 21 t/m 23 april in Rotterdam, het is een van de 50 belangrijkste festivals van Nederland. Het debuutalbum van caroline is nu uit.